Mietimme tässä juuri auringon sammumista teoriassa. Auringon sammuessa...

Mietimme tässä juuri auringon sammumista teoriassa. Auringon sammuessa...

Hei!

Mietimme tässä juuri auringon sammumista teoriassa. Auringon sammuessa käsittääkseni kestäisi n. 8 minuuttia kun valon tulo maahan lakkaisi ja tämän jälkeen ilman lämpötila alkaisi laskea (kylmetä) päättyen lopulta ns. Absoluuttiseen nollapisteeseen (0 K / -273,15 C). Toisaalta kyseinen lämpötila lienee mahdoton saavuttaa? Mitä oikeasti tapahtuisi jos aurinko sammuisi ja miten nopeasti ilma kylmenisi (astetta per päivä) ja laskisiko lämpötila todella 0 K asti? Mikäli oletetaan että oikeasti tulisi hyvin kylmä vaikkapa -120 C niin miten syvälle maa jäätyisi, lämpötilan säilyessä koko ajan noin kylmänä. Voisiko tuolloin jossain maanalaisessa luolassa selvitä hengissä ?

Vastaus

Jos Aurinko lakkaisi säteilemästä, meille tulisi nopeasti aika vilu. Maapallollakin lämpötila laskisi kohti avaruuden lämpötilaa 3 k, eli kolme astetta Kelvinin asteikolla (tarkkaan ottaen 2,73 k).

Kuinka nopeasti tuohon sitten päästäisiin? Jos ajatellaan pelkästään sitä, kuinka paljon päivä- ja yölämpötila poikkeavat toisistaan, pudotus olisi aika huimaa. Lämpö säteilisi Maasta ja mitään korvaavaa ei tulisi tilalle. Ainoa pysyvämpi lämmönlähde olisi Maan ytimessä tapahtuvat ydinreaktiot, mutta jos kerran Auringossa ne sammuisivat, miksi ne jatkuisivat Maan sisässä?

Voisi tietenkin ajatella, että ihminen yrittäisi korvata lämmönlähteen käyttämällä olemassaolevia energiavarastoja, kuten maaöljyä ja ja biomassaa, mutta Maapallon mittakaavassa sillä ei olisi vaikutusta. Vain avaruuskapselin tyyppisessä umpiossa voisi jatkaa kituuttavaa elämää, sen ulkopuolella kaikki elollinen aktiviteetti todennäköisesti loppuisi viimeistään parissa viikossa. Vai onko jollain lukijallamme antaa parempaa arviota?

Lähteet:
http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=4996
http://fi.wikipedia.org/wiki/Maan_s%C3%A4teilytasapaino

Kommentit (1)
Ydinreaktio auringossa ei kai ole missään yhteydessä ydinreaktioon maassa. Jos yksi aur... Ydinreaktio auringossa ei kai ole missään yhteydessä ydinreaktioon maassa. Jos yksi aurinko sammuu niin se ei koske muita tähtiä.
16.12.2016 16:10 Jouko Markkula 5949

Vastauksesi