Miesten pitkät hiukset

Miesten pitkät hiukset

Minkähän takia miesten pitkiin hiuksiin liittyy jokin ei aikuisuus -kysymys? Miesten pitkiä hiuksia pidetään muka liian anarkistisena tai liian itsenäisenä jne. merkkinä. Tunnen ja olen nähnyt miehiä, jotka ovat luopuneet pitkistä hyväkuntoisista hiuksistaan jotenkin aikuisuuden tai vakuuttavuuden takia. Monet kuuluisat rokkaritkin ovat nylkeneet päänsä. Mitä käy miehelle, joka jymäkästi pitää pitkät hiuksensa?

Vastaus

"Mistä on peräisin ajatus, ettei miehellä saisi olla pitkät hiukset?" kysyttiin Tiede-lehdessä vuonna 2005. Vastauksessa todettiin, että oikeastaan lyhyt hiusmuoti miehillä on varsin uusi ilmiö. Enimmän osan tunnetusta historiasta vapailla miehillä on ollut pitkät tai puolipitkät hiukset. Hiuksia on aikonaan myös koristeltu. Orjilla, sotilailla, merimiehillä ja muilla ”työläisillä” oli  taas yleensä lyhyet hiukset. Poikkeuksena mainittiin Rooman valtakunnan miesten harrastamat lyhyehköt hiukset erotuksena barbaareista.

Teollistumisen myötä 1800-luvulla alkoivat miesten hiukset lyhentyä. Pitkien hiuksien katsottiin häiritsevän työntekoa tehtaissa, konttoreissa ja muissa teollisissa työpaikoissa. Myöhemmin yleinen asevelvollisuus ja sen edellyttämä lyhyt hiuskuosi edelleen vahvisti muutosta lyhyempään hiustyyliin.

Ainakin nuorten miesten hiustyyli muuttui 1960-70 -luvuilla taas liehuvampaan suuntaan. Sittemmin pitkät hiukset miehillä eivät ainakaan länsimaissa ole herättäneet erityistä huomiota. Monet luopuvat ikääntyessään pitkästä kuontalosta ehkä vain siksi, että lyhyet hiukset ovat helppohoitoisia. Saattavat jotkut tosiaan ajatella asiaa myös tyylikysymyksenä. Viime kädessä monilla miehillä tuppaa hiusten kasvu jossakin vaiheessa heikkenemään, ellei peräti loputkin putoamaan päästä. Senkin vuoksi lyhyet hiukset tai kalju saatetaan helpommin yhdistää aikuisen miehen olemukseen.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi