Merirosvosta paaviksi?

Merirosvosta paaviksi?

Joissakin historian lähteissä on viittauksia entisestä merirosvosta, joka pääsi paaviksi Medici-suvun avulla 1400-luvulla, jolloin hänestä tuli paavi Johannes 23. (John XXIII). Kuitenkin, wikipedian lista paaveista kertoo aivan toista; Johannes 23. eli 1800-1900 luvuilla. Kuka on väärässä?

Vastaus

Vuonna 1400, Gregorius XII:n ollessa paavina, tuli Baldassare Cossasta paavi Johannes XXIII. Mutta... hän olikin vastapaavi!

Paavien historia on pitkä ja polveileva. Valtaa tavoitellut Medicin suku osallistui aktiivisesti sen eri käänteisiin 1400- ja 1500-luvuilla. Medicit onnistuivat nostamaan omia jäseniään paaveiksi (mm. Giovanni de Medici = paavi Leo X) ja tukivat omia suosikkejaan tähän arvokkaaseen asemaan. Baldassare Cossa oli yksi Medicien tuesta nauttineista henkilöistä.

Cossan suku sai tulonsa merellisistä liiketoimista. Jotkut huhut kertoivat suvun olleen enemmänkin merirosvoja kuin liikemiehiä, mutta joka tapauksessa Cossan suku oli äveriäs. Nuorena miehenä Baldassaren on tiedetty toimineen ainakin palkkasoturina. Simo Heininen kuvaa Cossaa värikkäästi "entiseksi merirosvoksi ja naissankariksi" kirjassaan Ihmistä suurempi: Paaviuden historia (Edita, 2004). Monissa muissa lähteissä on puhuttu kuitenkin Cossan sotilaallisesta urasta, mutta annettu ymmärtää, että maalliset nautinnot eivät olleet suinkaan vieraita nuorelle Baldassarelle.

Kaikesta huolimatta Cossan suvun rahat vauhdittivat miehen uraa, ja hän nousi paavi Bonifatius IX:n aikana kardinaaliksi. Paaviksi nouseminen tapahtui keskellä Pisan, Firenzen ja Rooman keskinäisiä kähinöitä, ja näinä sekavina vuosina paaveja tuli, meni ja oli samaan aikaan välillä useitakin. Vain viralliset, katolisen kirkon tunnustamat paavit lasketaan paaveiksi. Loput, välillä itsensä omatoimisesti paaviksi julistaneet, välillä useiden kardinaalienkin kannatuksen saaneet, mutta silti vaille virallista tunnustusta jääneet paavit, lasketaan vastapaaveiksi.

Myöskään Baldassare Cossaa ei tähän viralliseen paaviluetteloon kelpuutettu, niinpä häntä ei tuosta Wikipediankaan listasta löydy. Cossan vastapaavin ura kesti vuodesta 1400 vuoteen 1415. Paavi Johannes XXIII, joka oli 1950-luvulla paavina, oli luonnollisesti tyystin eri henkilö.

Luettelo paaveista vastapaaveineen:
http://www.treasurerealm.com/coinpapers/italy/popes.html

Lähteet:
http://experts.about.com/q/Christianity-Church-History-2348/Pope-John-XI...
http://www.newadvent.org/cathen/08434a.htm
http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Eurooppa+syntyi+Vatikaanissa/HS2005032...

Kommentit (0)

Vastauksesi