Meret ovat suolaisia ja järvet makeita. Johtuuko tämä asia järvien laskujoista?

Meret ovat suolaisia ja järvet makeita. Johtuuko tämä asia järvien laskujoista?

Vastaus

On olemassa suolaisiakin järviä: Kaspianmeri ja Kuollutmeri. Kummassakaan niissä ei ole laskujokia.

Järvien ja jokien vesi on itse asiassa hiukan suolaista, huomaamattoman hiukan suolaista. Suolaa on esimerkiksi Kuolleeseenmereen laskevassa Jordanissa. Kuolleestamerestä ei kuitenkaan poistu vettä muuten kuin haihtumalla. Ilmoille höyryävä vesi on aikasta puhdasta, joten suola jää mereen – ja sitä kerääntyy koko ajan lisää.

Laskujoet selittävät silti vain osittain ”tavallisen” järven juotavuuden. Suolaisuus ja makeus tavallaan syntyvät veden kiertokulussa. Veden haihtuessa, sitoutuessa ilmakehään, tullessa sateena alas, suodattuessa maaperän läpi tai rapistessa suoraan jokeen… Veden ikiaikaista liikettä on tiivistetysti kuvattu esimerkiksi Kysy.fi-palvelua edeltäneellä iGS-Tietohuoltoasemalla ja Kysy kirjastohoitajalta -palstalla. Molemmissa on aikoinaan joku ihmetellyt samaa asiaa kuin sinäkin. Varsinainen vastaus kysymykseesi löytyy siis näiden linkkien takaa:

Merivesi on suolaista, mutta järvivesi makeaa.
Mistä suola on tullut meriin?

Halutessasi saat lisätietoja vastauksissa mainituista lähteistä. Muuta kiinnostavaa asiaa suolasta ja makeasta voit suodattaa alla olevista lähteistä.

Kommentit (0)

Vastauksesi