Melamiini on ollut viime päivien puheenaiheena.

Melamiini on ollut viime päivien puheenaiheena.

Melamiini on ollut viime päivien puheenaiheena. Muoviteollisuus Oy ilmoittaa, ettei suomalaisessa muovissa käytetä melamiinia. Näinköhän on? Sarvis teki aikoinaan melamiiniaestioita.
Apropos astiat! Melamiinilautaset olivat vielä vähän aikaa sitten hyvin yleisesti käytössä Suomen kouluissa. Ja nykyäänkin niitä markkinoidaan lapsiystävällisinä (!) ja esim. retkeilyyn ja mökille sopivina. Kuinkahan turvallisia melamiini(pinnoitetut)astiat ovat; varsinkin mikrouunikäytössä?

Vastaus

Kansanterveyslaitoksen toksikologian dosentin mukaan melamiini on oikein käytettynä ihmiselle melko vaaraton aine. Se ei aiheuta ihmiselle syöpää eikä geenimutaatioita. Ainoa haitta on, että se saostuu munuaisiin ja aiheuttaa munuaiskiviä ja pidemmällä aikavälillä munuaisvaurion. Yksittäinen altistuminen melamiinille ei aiheuta vielä vakavia vaurioita vaan altistuksen täytyy kestää pidempään.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2008/09/719006

Melamiinimuovia käytetään keittiötarvikkeissa ja astioissa sekä laminaattina. Lisäksi siitä valmistetaan valkotauluja.

Muoviteollisuus ry:n 17.9.08 julkaiseman tiedotteen mukaan sen jäsenyritysten valmistamissa tuotteissa ei kuitenkaan ole melamiinia. "Suomalaisen Muoviteollisuus ry:n jäsenyritykset eivät käytä melamiinia elintarvikekontaktituotteiden valmistukseen. Markkinoilla on tuontiastioita ja vastaavia elintarvikekontaktituotteita, jotka on valmistettu melamiinista. Niissäkään melamiini ei ole enää vapautuvassa muodossa ja näiden tuotteiden turvallisuudesta vastaavat myyjät ja maahantuojat sekä valvonnasta viranomaiset."

http://www.muoviteollisuus.fi/fin/ajankohtaista/?nid=45

Kuitenkin kannattaa pitää mielessä, että kaikista ympäristössämme vaikuttavista kemikaaleista ei ole välttämättä riittävästi tutkittua tietoa. Kemikaalien terveysvaikutuksia tutkivan CASCADE-huippuosaamisen verkoston tutkijat väittävät esimerkiksi, että usean sairauden lisääntyminen länsimaissa saattaa johtua myös kemikaaleista, joille altistumme sikiöaikana, lapsena ja aikuisena. Ne vaikuttavat hormonijärjestelmäämme ja johtavat ennen pitkää sairastumiseen. Lisäksi kemikaalien yhteisvaikukset ovat erilaisia kuin yksittäisvaikutukset. "Kun otetaan huomioon se, että kemikaaleilla saattaa olla yhteisvaikutuksia, ei riitä, että arvioidaan vain yhden kemikaalin haitallista vaikutusta kerrallaan, vaan on arvioitava satojen ja tuhansien kemikaalien samanaikaisen altistuksen vaikutusta ja kymmenien vuosien ajan jatkuvaa altistumista."

http://www.wwf.fi/ymparisto/vaaralliset_kemikaalit/kemikaalien_haitat/tu...

Vastuu käyttämistämme tuotteista kuuluu kemianteollisuudelle ja viranomaisille. Kemianteollisuuden on huolehdittava siitä, että vain turvallisiksi todetut kemikaalit pääsevät markkinoille. Kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksen 1065/2007 (direktiivi 2007/19/EY) perusteella valmistettuihin tai maahantuotuihin muovisten materiaalien ja tarvikkeiden lähetyksiin on liitettävä kyseisen direktiivin liitteen VII mukainen vaatimustenmukaisuusilmoitus. 1.5.2009 jälkeen ei saa valmistaa tai tuoda maahan muovisia materiaaleja tai tarvikkeita ellei niihin ole liitettävissä vaatimustenmukaisuusilmoitusta.

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valvonta_ja_yritt__j__t/kon...

Mikäli uskomme viranomaisiin ja lainsäädäntöön, joka takaa tuotteiden riittävän turvallisuuden ja kontrolloi mahdollisia puutteita, muoviastioita voi käyttää turvallisesti. Melamiini ei ole astioissa enää vapautuvassa muodossa.

Muita lähteitä:
Wikipedian artikkeli melamiinista
http://fi.wikipedia.org/wiki/Melamiini

Melamiini kansainvälinen kemikaalikortti
http://kappa.ttl.fi/kemikaalikortit/khtml/nfin1154.htm

Kontaktimateriaalien valvonnasta Eviran sivulla
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valvonta_ja_yritt__j__t/kon...

Kemikaalien terveyshaitoista:
WWF - Kemikaalien haitat
http://www.wwf.fi/ymparisto/vaaralliset_kemikaalit/kemikaalien_haitat/te...

Kemikaalitestit ja kuluttajan vinkit
http://www.wwf.fi/ymparisto/vaaralliset_kemikaalit/kemikaalitestit_kulut...

Näin vähennät altistumistasi
http://www.wwf.fi/ymparisto/vaaralliset_kemikaalit/kemikaalitestit_kulut...

Kiinan maitoskandaali:
HS Uutiset
http://www.hs.fi/haku/?kaikkiSanat=kiinan+maitoskandaali&Hae=Hae

Kommentit (0)

Vastauksesi