Meille tuli koiperhosia isosta kaupasta ostetun villamaton myötä.

Meille tuli koiperhosia isosta kaupasta ostetun villamaton myötä.

Meille tuli koiperhosia isosta kaupasta ostetun villamaton myötä. Niistä ei tahdo päästä millään eroon.Niitä oli jopa keinokuitumaton nurkassa toukkineen kaikkineen, siis ei vain villassa. Villaa ei enää ole, silti lentelee silloin tällöin illalla yksittäinen perhonen mitä lie hakemassa. Tänään löysin seitsemisen perhosta pari viikkoa sitten käytetystä posliiniastiasta, olivat vielä toisen astian alla lattianrajassa kaapin alla. Voiko koi siis pesiä muuallakin kuin villassa? Meillä imuroidaan paljon ja siis mitään villaa ei enää ole. Reikiä en ole nähnyt missään aiemminkaan.
Perhoset ovat noin kuuden-kahdeksan millin mittaisia ja kullanvärisiä ja siivistä lähtee kullanväristä pölyä koskettaessa. Miten ne saisi pois lopullisesti? Nimim. Apua!

Vastaus

Koiperhosten tunnistamisesta ja hävittämisestä löytyy paljon ohjeita internetistä. Kuvauksesi perusteella on ilmeisesti kyseessä vaatekoi, joskin monet lähteet kuvailevat sen hiukan suuremmaksi.

Mistään lähteestä ei ole löytynyt mainintaa, että koiperhosen toukat viihtyisivät muualla kuin luonnonmateriaalissa – mieluiten villassa. Koiden hävittämisessä tärkeintä on hävittää toukat ja munat sekä ryömivät tai paikallaanpysyvät munimaan kykenevät koiperhoset - lentävät koit eivät lähteiden mukaan ole vaarallisia, ne ovat yleensä joko koiraita tai jo munansa laskeneita naaraita.

Ohjeiden mukaan tärkeää on tunnistaa ja puhdistaa tai hävittää tekstiilit, joihin koit ovat pesiytyneet, minkä olet jo tehnyt. Tämän jälkeen on tärkeää huolehtia puhtaudesta. Torjuntaa voi tehostaa desinfioimalla saastuneet tekstiilit ja huonekalut tai suihkuttaa niihin jotain kaupasta saatavaa koinmyrkkyä. Saatavilla on myös erilaisia kemiallisia kointorjunta-aineitä, joita voi laittaa eri puolille asuntoa, luonnonmukaiseen torjuntaan suositellaan mm. punaseetrin lastuja.

Ammattimaiset tuholaistorjujat toteavat, että "pienet koipesiytymät voidaan hoitaa tee-se-itse-tuotteilla, mutta laaja pesiytymä vaatii todennäköisesti ammattiapua”. Eli jos ongelma ei kotikonstein katoa, kannattaa ottaa yhteyttä johonkin ammattilaiseen, internetistä löytyy useita tuholaistorjuntaan erikoistuneita yrityksiä hakusanalla ”tuholaistorjunta”.

Lähteet:

”Koiden torjunta” http://www.rentokil.fi/yksityisasiakkaat-koti/lentavat-hyonteiset-sivu/k...

”Koiperhosia tekstiileissä” http://www.hyonteismaailma.fi/index.phtml?s=51

”Sisätilojen tuholaiset” http://www.uku.fi/~holopain/stt/sttfrm.htm

Marttaliiton keskustelupalsta: "Koiperhonen ja miten siitä pääsee eroon”
http://www.martat.fi/keskustelu/keskustelunurkka/%3Fx33061%3D2176734

Kommentit (0)

Vastauksesi