Meille tuli äidin kanssa kauhea kiista...

Meille tuli äidin kanssa kauhea kiista...

Meille tuli äidin kanssa kauhea kiista... Oli kova myrsky ja äiti pelkäsi pihan laidalla kasvavan kuusen kaatuvan pihassa olevan saunamökkimme päälle. Äiti on sitä mieltä, että jos näin käy, niin saunamökki murskaantuu, minä taas sitä mieltä, että kuusi murskaantuu tai katkeaa aiheuttamatta mökille tuskin muuta kuin lommoja peltikattoon. Saunamökki on noin kymmenen vuotta vanha 3 x 4 m, peltikatto, kuusi ehkä parikymmentä metriä korkea. Kumpi on oikeassa?

2 vastausta

Kiistanne uhkaa päättyä ratkaisemattomaan. Tilanteessa piilee niin monta muuttujaa, eli lopputulokseen vaikuttavaa seikkaa, ettei sitä pysty ainakaan millään matemaattisella kaavalla ratkaisemaan.
Lopputulosta voidaan vain karkeasti arvioida.
Kuusen aiheuttamiin vaurioihin vaikuttaa ainakin puun iskeytymiskohta ja-kulma, eli kuinka laajasti kattoa tukevat rakenteet osallistuvat impulssin vastaanottoon. Sopivassa kulmassa viistokatolle kaatuessaan, puun liike-energia jakautuu laajalle alueelle, samaan tapaan kuin fakiirin paino jakautuu matossa törröttäviin piikkeihin.

Saunarakennuksen ja kuusen etäisyys vaikuttaa kontaktikulmaan ja siten puun saavuttamaan kiihtyvysnopeuteen. Mikäli kuusella on korkeutta 20 m ja etäisyys 15 m, rakennukseen osuu ainoastaan joustava latvaosa.
Sanomattakin on selvää, että rakennustekniikalla ja rakenteiden yleiskunnolla on merkitystä iskun kestävyyteen.
Kuusessa on se hyvä puoli, että sen tuuheat oksat laajentavat kattoon kohdistuvan energian pinta-alaa. Oksien ansiosta myös kaatuvan kuusen ilmanvastus on suurempi(joskin tuulen voima saattaa kompensoida tämän helpotuksen).

Itselläni on kokemusta parista mökkimme päälle kaatuneesta petäjästä. Molemmissa tapauksissa rungot eivät iskeytyneet katon reunaan koko voimallaan, vaan osuttuaan katon päätyyn, ne jatkoivat matkaansa kohti maata. Vauriot jäivät lähinnä kosmeettisiksi.

Saunanne ei varmasti yhteenotossa täysin murskaantuisi, mutta pahasti osuessaan se saattaisi hyvinkin vahingoittaa talon rakenteita.
Toivottavasti ette koskaan pääse selville lopputuloksesta.
Turvallisia löylyjä!

Kommentit (0)
10.11.201414:43
7985
48

Jos mökki vakuutetaan, ei näitä tarvitse miettiä.

Kommentit (0)

Vastauksesi