Marjat, hedelmät ja ravintosuositus

Marjat, hedelmät ja ravintosuositus

Miksi hedelmissä ja marjoissa on nykyään liikaa sokeria? Onko oikein ravintoterapeutilta suositella vitamiinilisiä (pillereitä) hedelmien ja marjojen korvaamiseksi?

2 vastausta

Hedelmien sokeripitoisuudesta puhutaan varmasti, koska nykyään ravinnosta saadaan paljon ylimääräistä sokeria. Runsas sokerin nauttiminen voi johtaa lihomiseen ja ylipainon aiheuttamiin sairauksiin, kuten diabetekseen.

Täytyy muistaa, että kaikki hedelmät eivät ole yhtä sokeripitoisia. Eniten sokeria on kuivahedelmissä, viikunoissa ja viinirypäleissä, vähiten sitruunassa.

En usko, että ravitsemusterapeutit suosittelevat ravintolisiä korvaamaan hedelmiä ja marjoja, koska ne sisältävät paljon hyödyllistä kuitua, vitamiineja ja antioksidantteja. Sokerinsaannissa kokonaisuus ratkaisee. Marjojen ja hedelmien sokereita suuremmaksi ongelmaksi nähdään "piilosokeri". WHO suositteleekin, että ns. vapaiden sokereiden saanti tulisi olla alle 10 energiaprosenttia päivässä (< 50 grammaa 2000 kilokalorin energiatasolla).

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ei kiellä marjojen ja hedelmien käyttöä. Hän kehottaa:

- Syö siis päivittäiset hedelmäsi ja marjasi edelleen rauhassa, mutta täysmehun käyttö olisi paras pysyä suomalaisen juomasuosituksen tasossa eli korkeintaan yksi lasi päivässä.

 

Kommentit (0)
21.09.201517:30
19307
13

Ai harmi kun ei tullut pantua lähdelinkkiä ylös, kun joskus parin viime vuoden sisällä näin artikkelin tutkimuksesta jossa verrattiin rypälemehua ja kokonaisia rypäleitä. Tutkimuksessa annettiin tutkittaville ohjeeksi joko juoda rypälemehua tai syödä rypäleet kokonaisina, tuoreina rypäleinä. Lopputulos oli että mehu lisää terveysriskejä (en muista mitä riskiä nimenomaan), ja kokonaisena syödyt ryypäleet alentavat riskiä. Siis vaikka rypäleessä on ihan hirveästi sokeria, niin kuorineen syöminen silti tekee niistä terveellisiä.

 

Tässäkin pätee siis sama sääntö kuin lihankin kanssa, että mitä pidemmälle ruokaa prosessoidaan, sitä epäterveellisemmäksi se muuttuu.

Kommentit (0)

Vastauksesi