Manttaalin historiaa koottuna?

Manttaalin historiaa koottuna?

Kun olen lueskellut täällä kysymyksiä ja vastauksia, olen huomannut että manttaali kiinnostaa monia, mutta kun yritän etsiä netistä kuvausta manttaali-käsitteen historiasta, sieltä löytyy vain pieniä palasia. Luulisi että manttaalista olisi kirjoitettu joku tutkimus tai ainakin artikkeli jossa kerrataan käsitteen koko historia, koska siihen nivoutuu niin valtavan paljon Ruotsin ja Suomen historiaa valaisevia vaiheita. En vaan millään keksi millä hakusanoilla sellaista yhteenvetoa voisi etsiä. Jos käsitteen koko historiaa ei ole koottu yhteen, niin mistähän lähteistä sen voisi helpoimmin poimia ja koota itse?

Vastaus

Varsinaista historiikkia tai laajempaa akateemista tutkimusta manttaali-käsitteen historiasta ei näyttäisi löytyvän, mutta Maankäyttö-lehdessä on julkaistu vuonna 2013 Heikki K. Lähteen artikkeli "Manttaali - miesluvusta tuottavuuden mitaksi", jossa käydään läpi käsitteen historiaa. Artikkeli on luettavissa myös verkossa lehden verkkosivuilla: https://maankaytto.fi/arkisto/mk213/mk213_1643_lahde.pdf

Lisätietoja voisi löytyä yleisistä maataloushistoriikeista, kuten Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisemasta kolmiosaisesta Suomen maatalouden historiasta (2003-2004). Heikki K. Lähteen artikkelin lähdeluettelossa on mainittu myös vanhempia tutkimuksia, kuten Eino Jutikkalan Suomalaisen talonpojan historia (1958) ja Kyösti Haatajan Maanjaot ja talojärjestelmä (1949).

Kommentit (0)

Vastauksesi