Malmin hautausmaan ruumisjuna ja pari muuta kysymystä?

Malmin hautausmaan ruumisjuna ja pari muuta kysymystä?

1. Muistelisin joskus lukeneeni jostakin. Että mm. jakomäen alla on varaus junaliikenteelle? Ainakin asemien paikat on varauksessa. Käsittääkseni tämä tunneli on jo tehty? (helmi rata?)
2. Mistä ja minne meni junaraide joka kulki vanhaa porvoontietä?
3. Malmin ruumisjuna milloin oli viimeinen liikennöinti? Onko tästä nähtävillä vielä merkkejä missään?
4. Kuinka monta kilometriä Helsinkissä on korkeajännitelinjoja (eli nämä jotka kulkee korkeissa tolpissa)

Vastaus

1. Kyseessä on Helsingistä itään kulkevaksi suunniteltu rautatie ns. HELI-rata. Suunnitelmissa oli, että rata olisi kulkenut Tapanilasta suoraan peltoalueen läpi kohti Jakomäkeä ja siitä Porvooseen, jne. Suunnitelma on kuitenkin näillä näkymin kuopattu ja Jakomäessä ei ehditty tehdä asian suhteen mitään.

HELI-radasta löytyy runsaasti tietoa hakukoneiden avulla:
http://fi.wikipedia.org/wiki/HELI-rata

2. Vanhaa Porvoontietä pitkin tai sen suuntaisesti ei ole kulkenut rautatietä (tähän tie on liian mutkikas). Viittaat ehkä nykyisen Viikintien (ent. Uusi Porvoontie) suuntaisesti kulkevaan rautatiehen. Kyseessä on Herttoniemen teollisuusrata, joka kulkee Oulunkylän asemalta Viikin kautta Herttoniemeen.

3. Malmin ruumisjunan viimeinen liikennöinti tapahtui vuonna 1954. Pistoraide rakennettiin 1890-luvulla vainajien ja saattoväen kuljettamiseen Aleksis Kiven kadun Harjun ruumishuoneelta (ja sitä ennen Töölön tavara-asemalta ja Leppäsuon ruumishuoneelta) Malmille. Hautausmaa-alueen sisäpuolelta löytyy runsaasti merkkejä ruumisjunasta. Hautausmaan toimistorakennus on alunperin vuonna 1897 valmistunut asemarakennus ja siitä vähän matkan päässä luoteeseen sijaitsee edelleen hautausmaan vanha portti, josta juna on tullut. Portin pielessä on pieni puinen ilmeisesti "portinvartijan" koppi, joka on peräisin samoilta ajoilta.

Ruumisjunan reitti Malmilta kulki portista kohti Malmin asemaa. Reitti on edelleen näkyvissä, ja se kulkee pitkin Vanhanradanraittia kaartaen kohti Malmin asemaa Teerisuontienä. Helsingin suuntaavaan rataan raide liittyi nykyisen Kotinummentien kohdalta. Helsingin karttapalvelun historiallisten ilmakuvien avulla voit itse tarkistaa miten rata on mennyt:
http://kartta.hel.fi/

4. Korkeajännitelinjojen kilometrimääriä emme ikävä kyllä saaneet selville.

Kommentit (0)

Vastauksesi