Malmilla vanha suuri suojeltu? puutalo Latokartanontie 9, ent. Virkistyskeskus, nyk. Krishnat?

Malmilla vanha suuri suojeltu? puutalo Latokartanontie 9, ent. Virkistyskeskus, nyk. Krishnat?

Hei, Helsingin Uutisten 3.9.2013 mukaan "Malmilla krishnoilla on tiedossa miljoonaluokan jättiurakka, sillä jopa parisataa vuotta vanhat puurakennukset ovat paikoin erittäin huonossa kunnossa." Mitähän korjauksia kyseisessä rakennuksessa on sen jälkeen tehty, kun talo vaihtoi omistajaa? Entä mikähän valo palaa lähes jatkuvasti otsikossa mainitun talon Kehä1-puoleisessa päädyssä? Talon seinäkin näyttäisi hapertuneen ja ikkunat ovat huurteessa. Onko kyseessä sisäkasvihuone? Onko kyseinen talo suojeltu ja jos, niin mikä suojelumerkintä rakennuksella (rakennuksilla) on? Kuka valvoo em korjausten toteuttamista tai jos rakennukset ovat suojeltuja, niin kuka valvoo niiden käyttöä ja korjauksia?

Vastaus

Tontilla on asemakaavan mukaan kaksi suojeltua rakennusta. Suojelumerkintä on Sr-2. Se tarkoittaa rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusta. Rakennusta tai sen osaa ei saa purkaa eikä siinä saa tehdä sellaisia korjaus, muutos- tai lisärakentamistöitä, jotka heikentävät rakennustaiteellisia ja historiallisia arvoja tai muuttavat arkkitehtuurin ominaispiirteitä. Korjaamisen lähtökohtana tulee olla rakennuksen alkuperäisten tai niihin verrattavien rakenteiden, rakennusosien, julkisivujen, vesikaton, ikkunoiden, ulko-ovien ja niiden yksityiskohtien, materiaalien ja värien säilyttäminen. Helsingissä ja Keski-Uudellamaalla rakennussuojeluviranomaisena toimii Helsingin kaupunginmuseo.

Kysyjän mainitsema uutinen oli vuodelta 2013. Helsingin Uutiset raportoi myös keskuksen käyttöönotosta helmikuussa 2014. "Juhlasalin korjaus- ja kunnostustyöt saadaan kiinteistössä valmiiksi ensimmäisenä", kerrottiin jutussa. Toimintoja oli tarkoitus jakaa eri puolille taloa sitä mukaa kun lisää tiloja saataisiin kunnostettua. Rakennukset on suojeltu ulkopuolelta, mutta ei sisäpuolelta. Yhdyskunnan johtaja kertoi ettei juhlasalia muuteta, vaan se säilyy vanhassa 1800-luvun kartanotyylissä. Avajaisiin 16.3. mennessä luvattiin valmistuvan juhlasalin lisäksi yläkerran joogasali ja toimistotilat. Päärakennuksessa myös lattia- ja kattoeristeet on korjattu. Edelleen kerrottiin: "Krishnat tekevät kiinteistössä rakennusluvan mukaiset korjaustyöt sitten kun kiinteistö on siirtynyt heidän omistukseensa. Silloin korjaustyöt keskittyvät lähinnä kartanopihan sivurakennukseen. Nyt kyse on kaupungin tilakeskuksen teknisen isännöitsijän hyväksymistä korjaus- ja kunnostustöistä." Kaikesta päätellen siis remonttia on tehty ja sitä on myös valvottu.

Talon verkkosivuilla kerrotaan toiminnasta. Tapahtumia järjestetään runsaasti. Jonkin aikaa talossa oli myös kasvisravintola. Nykyään se toimii tilausravintolapohjalta. Yhteystiedot, puhelinnumero ja sähköposti löytyvät sivustolta ja jos sinulla on heiltä kysyttävää, voit ottaa yhteyttä suoraan talon väkeen. Eri medioiden edustajia onkin käynyt paikan päällä tutustumassa keskuksen elämänmenoon.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi