Maksaako valtio nämä tuomioistuimen langettamat korvaukset jos tuomituilla ei ole omaisuutta.

Maksaako valtio nämä tuomioistuimen langettamat korvaukset jos tuomituilla ei ole omaisuutta.

Miehet joutuvat maksamaan naiselle yhteensä 8 000 euroa kärsimyskorvauksia. Korvaussumma on 3 000 euroa suurempi kuin käräjäoikeuden aikaisemmin määräämä.

Vastaus

Emme ole oikeustieteen asiantuntijoita, joten tämänkaltaisissa kysymyksissä kannattaa kääntyä ensisijaisesti esimerkiksi kyseisen tuomioistuimen puoleen.

Keskisuomalainen on kirjoittanut aiheesta artikkelin. Sen mukaan rikoksen uhri on aina oikeutettu saamaan korvauksen kärsimästään haitasta. Mikäli korvauksen maksaja on varaton, ei rahojen periminen kuitenkaan onnistu. Valtio puuttuu asiaan lähinnä silloin, kun on kyse henkilövahingoista. Mikäli valtio maksaa korvaukset uhrille, pyrkii se myöhemmin perimään omansa takaisin rikoksen tekijältä. Vuonna 2010 arvioitiin, että valtio jää vuosittain tappiolle arviolta kymmenen miljoonan euron edestä kyseisten tapausten vuoksi. Henkilövahingonkaan tapauksessa valtio ei välttämättä maksa täyttä korvaussummaa. Korvauskäytännöt vaihtelevatkin tilanteen mukaan.

Sen sijaan esimerkiksi omaisuusrikoksissa uhrin tulee periä saatavansa suoraan rikoksen tekijältä. Varattomien henkilöiden tapauksessa saatava menee ulosottoon. Mikäli ulosottokaan ei tuo toivottua tulosta, on uhrin vain pysyttävä sitkeänä ja pyrittävä varmistamaan, ettei korvausten vanhenemisaika täyty.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi