Mainokset keskellä YouTube-videoita?

Mainokset keskellä YouTube-videoita?

Miksi joidenkin YouTube-videoiden keskellä on mainoksia, todella kovaäänisiä mainoksia? / Niiden yli toki voi 5 sekunnin kuluttua hypätä yli, skip, mutta se edellyttää hiiren tms. käyttämistä. / Eri asia kuin se, että jonkun YouTube-videon alussa voi olla mainos. Rahoittaako YouTube siten toimintaansa vai ovatko ne mahdollisesti luvattomia? Joudut kuitenkin näkemään ne ainakin niin kauan, että ehdit päästä niistä eroon, kuten elokuvan keskellä.

Vastaus

Lyhyesti: YouTube rahoittaa mainoksilla toimintaansa.

YouTube on Googlen omistama verkkopalvelu, jolla on kuukausitasolla miljardi käyttäjää. Pelkät ääni- tai kuvatiedostot eivät yleensä ole kohtuuttoman suuria ja tilaa vieviä, mutta videotiedoston 23-24 kuvaa sekunnissa ja ääniraita päälle - huonolaatuinenkin video vie helposti kymmeniä megatavuja, puhumattakaan 4K-tasoisesta huippulaatuisesta videosta. Palveluun ladataan yhdessä vuorokaudessa yli 16 vuotta videomateriaalia, mikä vie silmittömän suuria määriä tallennustilaa kaikkine varmuuskopioineen, ja prosessoritehoja ja -aikaa vievät myös audion ja videon muuntaminen palvelun käyttämiin muotoihin. Megalomaanisten palvelinhallien ylläpito ja henkilökunta maksaa rahaa. YouTube on kuitenkin suoratoistopalvelu eikä pelkkä tallennustila, joten merkittäviä kuluja tuo tietenkin kaiken tuon datan siirtäminen käyttäjien laitteille.

Kun Google osti YouTuben 1,3 miljardilla eurolla vuonna 2006, se sai maksettavakseen yrityksen 15 miljoonan velat. Sittemmin palveluun on lisätty mainoksia kulujen kattamiseksi ja voiton tuottamiseksi - Googlen ilmaiset palvelut eivät tarkoita että kyseessä on hyväntekeväisyysjärjestö, vaan tarkoituksena on tuottaa loputtomasti kasvavaa voittoa.

Tällä hetkellä on kuitenkin mahdollista kiertää ärsyttävät mainokset kotikoneensa selaimella. Ainakin Internet Explorer, Mozilla Firefox ja (yllättäen myös) Google Chrome tukevat selainlisäosaa nimeltään Adblock Plus, joka on hankittavissa ilmaiseksi osoitteessa https://adblockplus.org/. Oletusasetuksena lisäosassa on, että ei-häiritsevät mainokset sallitaan, mutta halutessaan nekin voi estää. Voin vilpittömästi suositella tätä lisäpalikkaa, sillä varsinkin vanhemmalla koneella surffaillessa mainoksilla kyllästetyt uutissivutkin sutjakoituvat kummasti.

Kommentit (0)

Vastauksesi