Maija Vilkkumaan kappaleen Ei sanoitus on jäänyt mietityttämään. Mitä laulussa...

Maija Vilkkumaan kappaleen Ei sanoitus on jäänyt mietityttämään. Mitä laulussa...

Maija Vilkkumaan kappaleen Ei sanoitus on jäänyt mietityttämään. Mitä laulussa todella tapahtuu? Miksi tytär on lähellä kuuta?

2 vastausta
10.02.201009:56
7437
84

Juonellisella eli tapahtumien tasolla Maija Vilkkumaan sanoittama ja säveltämä kappale Ei kertoo teini-ikäisen tytön ja äidin suhteesta.

Äiti kieltää tytärtään osallistumasta vaarallisiin rientoihin, mahdollisesti koska vanhemman sisaren on jo "maailma vienyt". Tytär tuntee jääneensä lukittujen ovien taakse. Kappaleessa esiintyvät keijut ja taiat viittaavat siihen, että tytär toivoo epätoivoisesti pääsevänsä pois lukittujen ovien takaa, pois äidin valvonnasta. Tytär kuitenkin kasvaa ja tietää lopulta, etteivät mitkään taiat auta karkaamaan, vaan on toimittava.

Tytär lähtee viimeisessä säkeistössä salaa karkuun. Äiti jää yksin nukkumaan tupakka kädessään ja "herää pian kauhuun". Kappaleen musiikkivideossa Vilkkumaa laulaa liekkien täyttämässä teollisuushallissa ja kaksi poliisia tutkii palanutta asuntoa, josta löytyy teini-ikäisen tytön kirjoituksia, päiväkirjoja ja valokuvia äidistä kahden tyttären kanssa. Äiti on todennäköisesti kuollut liekkeihin, koska tytär ei hänen huudoistaan huolimatta ole ollut auttamassa.

Kappaleen kertosäkeistössä sanotaan: "Mä sanon viimeisen sanani ja se on ei!" Kiinnostavaa tulkinnan kannalta on, että virke voisi olla sekä äidin että tyttären suusta. Kappaleessa on myös muita piirteitä, jotka voidaan katsoa monitulkintaisiksi. Äidin raukeus ja sumeat silmät voivat tarkoittaa esimerkiksi sokeutta nähdä teini-ikäisen tyttären maailma ja siihen kuuluvat tärkeät asiat - kuten osallistuminen sellaisiin tapahtumiin, joihin kaikki kaveritkin menevät - tai alkoholismina, sillä polttaahan äiti melko huolimattomasti myös tupakkaa.

Kappaleen lopussa esiintyvä kuu on melko yleinen runokuvien symboli ja tavoittelun kohde, jolla voidaan viitata hyvin erilaisiin asioihin, kuten saavuttamattomaan, ihailtuun, naiselliseen, kylmään tai kuviteltuun maailmaan. Edith Södergran, suomalainen 1900-luvun alkupuolella elänyt runoilija, kirjoitti kuusta seuraavaa:

Ikävöin maahan jota ei ole,
sillä kaikkea mikä on olen väsynyt himoamaan.
Kuu kertoo minulle hopeaisin kirjaimin
maasta jota ei ole.
--
Taivaat kaartuvat korkeammiksi,
ja ihmislapsi vajoaa äärettömiin usviin
vastausta tietämättä.
Mutta ihmislapsi ei ole mitään muuta kuin varmuus.
Ja se kohottaa kätensä kaikkia taivaita korkeammalle.
Ja vastaus tulee: Minä olen se, jota rakastat
ja aina olet rakastava.

(Maa jota ei ole, suom. Uuno Kailas, 1929)

Runo kertoo toisaalta väsymisestä nykyiseen ja mahdottomuudesta saavuttaa muuta, mutta juuri tämä kontrasti johdattaa runon puhujan arvostamaan ihmisyyttä ja itseään.

Onko tytär Vilkkumaan kappaleessa lähellä kuuta siksi, että hän on poissa äidin elämästä ja kylmä ja tunteeton vailla äidinrakkautta vai siksi, että hän on löytänyt jotakin parempaa, itselleen tärkeämpää ja saavuttanut unelmansa, jäänee kysymykseksi ilman vastausta. Kuulijalle ei myöskään kerrota, tuntevatko tytär tai äiti katumusta, mikä osoittaa Vilkkumaalle tyypillistä ulkopuolista, jopa piikikästä kertojanääntä.

Maija Vilkkumaa: Ei - Sanoitus
http://lirama.net/song/62176

Maija Vilkkumaa: Ei - Musiikkivideo
http://www.youtube.com/watch?v=sWuhzcUO_jo

Maija Vilkkumaa - Kotisivut
http://www.maijavilkkumaa.net/

Maija Vilkkumaa - Wikipedia
http://fi.wikipedia.org/wiki/Maija_Vilkkumaa

Edith Södergran: Maa jota ei ole
http://fi.wikisource.org/wiki/Maa_jota_ei_ole

Lyriikan teoriaa ja tutkimusotteita
http://www.helsinki.fi/hum/kotim.kirjallisuus/opiskelu/Lyriikankurssi/in...

Kommentit (0)
24.05.201803:27
16952
72

Eipä löydy sanoja :(

Kommentit (0)

Vastauksesi