Mahdoton täydellinen näkö?

Mahdoton täydellinen näkö?

Olen monesti lähtenyt optikolta pettyneenä, vaikkakin parempinäköisenä (kaukonäkö) kuin tullessani, koska en pysty näkemään pienimpiä kirjaimia tai nähdä tarpeeksi terävänä todella kauas. Optikot sanovat että tämä "riittää hyvin". Tiedän että näkö voisi olla parempikin, miksei sitä pystytä antamaan? Missä vaiheessa näköä tai tiettyä näkökentän etäisyyttä ei voi enää korjata? Olen vielä nuori, ei suuret vahvuudet eikä sairauksia.

2 vastausta

Suomen Optinen Toimiala ry:stä vastattiin seuraavasti:

Jos alentuneen näöntarkkuuden syy on silmän optisesti taittavissa pinnoissa, voimakkuusrajoja ei oikeastaan ole.

Jos silmän taittovoima on liian heikko suhteessa silmän pituuteen, tarvitaan plus-lasit eli korjataan kaukotaittoisuutta eli hyperopiaa. esim sf  +1,75 dpt. Jos silmän taittovoima on liian suuri suhteessa silmän pituuteen, tarvitaan miinus-lasit eli korjataan likitaittoisuutta eli myopiaa. esim. sf -2,25 dpt

Jos silmissä on ns. hajataittoa eli astigmatiaa, virhe korjataan sylinterilinsseillä. Astigmatiassa silmän sarveiskalvo ei ole pallomaisesti taittava, vaan jossakin suunnassa silmän taittovoima on liikaa tai liian vähän. Tämä virhe korjataan sylinterilinssillä, jolle ilmoitetaan aina myös suunta. esim.cyl -0,75 90°.

Silmän taittovoima on n. + 60 dpt. Miinuslinssejä voi olla yli -20,00 dpt ja plussa puolellakin luku voi olla tuota luokkaa. Erikoistilauksesta saadaan vieläkin vahvempia linssejä tilattua. Linssivoimakkuuksissa ei juurikaan tule rajoitteita.

Näkökykyä ei voi korjata millään linssillä, jos alentuneen näöntarkkuuden syy on jossakin muussa näkemiseen vaikuttavassa tekijässä kuin silmän taittovoimassa. Näkökykyä voidaan hieman parantaa, mutta varsinaista virhettä ei voida korjata. Tällaisia virhepaikkoja on esim. sarveiskalvon epäsäännöllisyydet, jotka heikentävät näkökykyä. Silmän mykiöön eli linssiin voi tulla kaihi eli cataracta, jolloin linssit eivät auta. Silmäleikkaus auttaa.

Jos silmän lasiaiseen tulee samentumia, näkökyky ei korjaannu linsseillä. Sama pätee verkkokalvon eli retinan toiminnan ongelmissa. Verkkokalvolla on monia mahdollisia virhetekijöitä eri kerroksissa, eikä näitä voida linsseillä korjata.

Nämä kaikki liittyvät useimmiten ikääntymiseen ja sen mukanaan tuomiin silmän toiminnan heikentymisiin. Toki tietyt lääkeaineet nopeuttavat näitä muutoksia ja vastaavasti omalla käyttäytymisellään voi hidastaa muutoksia. Esim. silmien suojaaminen UV-säteilyltä suojelee silmän sarveiskalvoa/mykiötä ja verkkokalvoa, verkkokalvon terveyteen ja toimintaan vaikuttavat yleiskunto/yleissairaudet/lääkitys/ravinto.

Kommentit (0)
16.01.201411:00
68665
59

Ainakin joskus silmälääkäreillä oli teoria, että taittovirhettä ei kannata korjata "täydelliseen näköön" asti, koska silloin silmän lihaksisto laiskistuu ja pian näkö on taas huonompi sen vuoksi. Kun jätetään hieman taittovirhettä korjaamatta, silmän lihaksisto joutuu työskentelemään ja pysyy kunnossa (tai ainakin ennallaan), eikä taittovirhe enää lisäänny, ainakaan niin nopeasti. 

Likinäköisyydessä, kuten sinulla, silmä on liian pitkä eikä sen lihaksisto jaksa puristaa sitä niin lyhyeksi, että terävä kuva syntyisi. Ja tilanne pahenee vain, jos silmän lihaksisto rappeutuu.

Jos optikon "riittää hyvin" epäilyttää, niin käy silmälääkärillä. Muutenkin kannattaisi ainakin silloin tällöin käydä silmälääkärillä, tutkimus on kattavampi kuin optikolla. Tosin ovathan optikkotutkimuksetkin parantuneet. 

Kommentit (0)

Vastauksesi