Maatalouden tuloista ja menoista

Maatalouden tuloista ja menoista

Tavallisena työntekijänä olen miettinyt, miten maanviljelijät tulot muodostuvat ja siihen liittyen muutama lisä "ihmettely". Koko ajan puhutaan maatalouden kannattamattomuudesta, tuottajahintojen laskusta ja siitä, että tapiolla pitää tehdä. Tavallinen duunari joutuisi tällä periaatteella hyvin pian lopettamaan kannattamattomat työt, ellei halua maksuhäiriömerkintöjä. Kuitenkin maataloutta pyöritetään, laajennetaan huikeilla tavoilla (mm. suuret investoinnit-robottinavetat), uusitaan koneita ja laitteita (mm. traktorit yms): jokin tässä yhtälössä mättää minun maalaisjärjelläni ajateltuna. Miten tällaisia huimia lanoja on mahdollista saada laajennuksiin kannattamattomalla työllä, millaisilla maksuajoilla ne saa - ja kuka ne lopulta maksaa, jos esim. ei ole sukupolvenjatkajaa. Maajusseilta suoraan tätä ei uskalla kysyä, koska ajatellaan olevan kateellisia, joten osaisitteko te vastata miten tämä kuvio KÄYTÄNNÖSSÄ toimii.

Vastaus
17.08.201320:40
68240
81

En ole maataloutta itse harjoittanut, mutta näin yleissivistyksellä vastaisin näin: jos maatila ei tuota voittoa, niin joko toinen tai molemmat omistajat joutuvat käymään töissä maatilan ulkopuolella, ainakin osan vuotta. Tämä on varsin yleistä. Monesti tilaan kuuluu metsiä, joita voidaan myydä tiettyyn rajaan asti, metsän hitaan kasvun vuoksi tästä ei kuitenkaan yleensä ole pysyväksi ratkaisuksi.

Jos investointeja varten ei löydy omaa rahoitusta, niin pankkilainoille on löydyttävä takaukset, pankit kun eivät hyvää hyvyyttään rahaa anna, edes maatalousyrittäjille. Takuiksi käyvät metsät, maat ja rakennukset, ei tietenkään 100% arvoon asti, ne pankit, ne pankit... Maksuajat ovat tapauskohtaisia, asuntolainojen luokkaa. Jos lainoja ei asiallisesti hoideta, pankki kyllä perii omansa ulosmittaamalla vaikka koko tilan. Sitä ennen tietysti on myyty kaikki metsät jne.

Maanviljelijän tulot riippuvat siitä mitä hän tuottaa, onko karjaa vaiko vain vilja/rypsi/peruna/jne-tuotantoa. Mutta ihan normaalisti tulot myymällä jotain (maitoa, elukoita, viljaa, perunoita, metsää,...) ja menot elukoiden ruuista, siemenistä, lannoitteista, koneista, rakennuksista, yrittäjän omasta elämisestä jne. Joissakin tapauksissa on mahdollista saada "ilmaista rahaa" eli tukea EU:lta tai valtiolta. Nämä siksi, että halutaan ylläpitää (jopa tappiollista) paikallista maataloutta kriisitilanteiden varalta, olisi aika ikävä jos kriisitilanteessa ulkomaankauppa pysähtyisi ja kaikki oma tuotanto olisi ajettu alas kannattamattomana. Kun K-kaupan hylly olisi tyhjä, sitä aika äkkiä olisikin hyvää kaveria sen serkun kaiman kummin maatalousyrittäjän kanssa...

Tuo "tappiolla pitää tehdä" viittaa siihen että "vanhaan hyvään aikaan" maatalous yksinään riitti elättämään perheen, nykyisin moni joutuu lisäksi käymään töissä tilan ulkopuolella.  

Kommentit (0)

Vastauksesi