Maanselän radio ja sota?

Maanselän radio ja sota?

Esimerkiksi Tapio Rautavaara viihdytti rintamalla olleita Maanselän radiossa. Missä sijaitsi Maanselän radion toimipaikka? Kuinka Tapio Rautavaara ehti viihdyttää rintamalla olleita,eikö hänen olisi kuulunut olla juoksuhaudassa ja korsussa asemissa vihollisen hyökkäyksiä vastaan?

Vastaus

Jatkosodan maarintamilla vallitsi kevään 1942 ja kesän 1944 välillä suhteellisen rauhallinen tilanne, asemasota. Vanhempia ikäluokkia saatettiin tuona aikana kotiuttaa kotirintaman ankaran työvoimapulan helpottamiseksi. Tarpeelliseksi toisaalta katsottiin, että rintamavastuuseen jääneille oli järjestettävä viihdytystä ja valistustoimintaa.

Karjalan armeijaa varten perustettiin oma radioasema 1.9.1941, jonka nimeksi tuli Aunuksen radio. Lokakuussa sen lähetysasema saatettiin siirtää suomalaisten valtaamaan Petroskoihin (Äänislinnaan), missä se toimi kesään 1944 saakka. Ohjelmassa oli esitelmiä ja äänilevymusiikkia, myöhemmin myös palveluksessa olevien sotilaiden itse tuottamaa ohjelmaa. Lähetyksiä oli paitsi suomen myös venäjän, karjalan ja vepsän kielillä, so niitä suunnattiin myös paikalliselle väestölle.

Maaselän radio toimi vuodesta 1942 lähtien Karhumäessä, jonka suomalaiset olivat vallanneet edellisen vuoden lopulla. Vuoden 1943 lopussa sen henkilökunnan vahvuus oli teknisellä puolella yhdeksän ja ohjelmapuolella neljä. Kuuluttajana oli kersantti Tapio Rautavaara. Kalusto oli osin saatu Yleisradiolta, osin se oli sotasaalista. Vuonna 1943 Maaselän radio lähetti ohjelmaa 1125 tuntia.

Vuonna 1943 aloittivat Vienan radio Uhtualla, Kannaksen radio Valkjärvellä ja Korven radio Rukajärvellä. Varsinkin Rukajärven Korven radion toiminta oli vilkasta, yhteensä se lähetti ohjelmaa 9000 tuntia, sillä oli oma kahdeksanmiehinen orkesteri "Kolina boys" ja teatteri- ja kuunnelmatuotantoa. Korven radio lopetti toimintansa vasta 19.9.1944 solmitun välirauhansopimuksen myötä, suomalaiset eivät nimittäin joutuneet tällä rintamaosuudella perääntymään varsinaisten sotatoimien aikana.

Omien ohjelmiensa ohella kaikki nämä rintamaradiot lähettivät myös Yleisadion ohjelmia.

 

Yleisradion historia 1 : 1926-1949 / Eino Lyytinen, Timo Vihavainen. - Yleisradio, 1996

Kommentit (0)

Vastauksesi