Maan sisään haudatut vesiputket monesti jäätyvät vasta siinä vaiheessa kun...

Maan sisään haudatut vesiputket monesti jäätyvät vasta siinä vaiheessa kun...

Maan sisään haudatut vesiputket monesti jäätyvät vasta siinä vaiheessa kun pitkään jatkunut kova pakkanen hiukan hellittää. On saattanut olla viikkokausia -20 ... -30 astetta ja sitten kun sää lauhtuu lähelle nollaa, putki jäätyy. Tämä on havaittu omakohtaisesti omakotitalossa. Vanhat ihmiset kertovat samankaltaisesta ilmiöstä niiltä ajoilta jolloin perunoita säilytettiin maakellareissa "perunakuopissa". Kun pitkään jatkunut pakkanen lauhtui, ei edes plussan puolelle, perunat monesti paleltuivat. Mistä tälläinen nurinkuriselta tuntuvä ilmiö saattaisi johtua?

Vastaus

Putkien jäätymiseen näyttää löytyvän useampia selityksiä. Myös meiltä asiaa on kysytty aiemmin, tässä vastauksia arkistostamme:

Kovilla pakkasilla putkissa kulkeva vesi alkaa jähmettyä ja lopulta putkissa seisova vesi jäätyy tulpaksi. Putken jäätyessä sen sisälle muodostuu sylinterimäinen jäätappi. Usein jäätappi ei kuitenkaan särje putkea. Ongelmat alkavat vasta kun pakkanen lauhtuu. Jää laajenee lämmetessään noin neljä kertaa niin paljon kuin rauta ja noin kolme kertaa enemmän kuin kupari. Laajetessaan jää saattaa tukkia vesijohdon, joka pakkasilla vielä toimi.

Vesiputket jäätyvät pakkasella, mutta pakkasen lauhduttua jäätynyt vesiputki, tai tarkemmin siinä oleva jää, laajenee aiheuttaen yleensä jonkinlaisen vesivahingon tai ainakin vuodon. Tuhoisimpia ovat nopeat ilmaston lauhtumiset ja pikaiset muutokset jäätyneessä putkessa. Putket tulisi aina suojata hyvin ennen pakkasia.

Helsingin Sanomissa kirjoitettiin 14.1.2003 mm. seuraavasti:
Kun vesi jäätyy se laajenee noin 10% eli putki halkeaa samalla, mutta koska putki on jäässä, vaurio huomataan vasta kun putki alkaa sulaa. Putkien jäätymisen voi estää jättämällä hanan kovilla pakkasilla hitaasti valumaan.

Lisää aiheesta:
http://groups.google.fi/group/sfnet.tiede.fysiikka/browse_thread/thread/...
http://www.ts.fi/online/kotimaa/97600.html
http://yle.fi/alueet/savo/2010/01/saan_lauhtuminen_koettelee_vesijohtoja...

Perunoiden paleltumiseen sään lauhtuessa ei verkkolähteistä oikein löytynyt selitystä.

Kommentit (0)

Vastauksesi