Maailman vanhin tunnettu päiväys?

Maailman vanhin tunnettu päiväys?

Mikä on maailman vanhin (ensimmäinen) verifioitu päiväys päivän tarkkuudella, joko syntymäaika tai tapahtuma?

3 vastausta
24.04.201513:58
8144
119

Kelpaako auringonpimennys tapahtumaksi? Niitä voidaan käsittääkseni laskea jälkeenpäinkin päivän tarkkuudella melkein miten kauas historiaan tahansa. Esimerkiksi oheisessa artikkelissa kerrotaan 30.11.3340 ennen ajanlaskun alkua kiveen hakatusta auringonpimennyksestä. En kuitenkaan saanut selville, mikä on varhaisin auringonpimennys, jonka ajankohdan joku on laskenut.

 

Kommentit (0)
25.04.201513:52
22606
91

Selailin tässä Pirkko Heiskasen toimittamaa ja Gaudeamuksen 1989 julkaisemaa kirjaa Aika ja sen ankaruus. Silmiin osui Tapio Markkasen artikkelista kohta, jossa kirjoittaja puhuu Rooman perustamisesta eli kuuluisasta ab urbe condita: "Päivämääräkin oli tarkoin tiedossa, 21. huhtikuuta 753 eKr." Seuraavaksi kaivoin varastosta Gummeruksen suuren maailmanhistorian ensiosan Ihmiskunnan kronikka 3000 eKr. - 96 (julk. 1988). Näissä Gummeruksen kronikoissahan ideana oli se, että aikajärjestykseesä kerrotaan maailmanhistorian tärkeimmistä tapahtumista. Vanhan ajan historian alkuvuosituhansien osalta kyseinen kronikka joutuu tyytymään vuosilukujen tarkkuuteen, mutta ensimmäisen päiväyksen lukija kohtaa tässäkin vuoden 753 eKr. kohdalla: "21.4.753 [eKr.] Rooma saa alkunsa."

Ongelmana on kuitenkin se, että kysyjä edellytti verifioitavaa syntymäaikaa tai tapahtumaa, ja Rooman perustamisessahan on tunnetusti kyse vain legendasta, jonka mukaan  Romulus alkoi tuolloin rakentaa linnoitettua asumusta Palatinus-kukkulalle. 

Auringonpimennykset yms. sivuutin vastausta etsiessäni kokonaan, koska ymmärsin kysyjän tarkoittaneen ihmisyhteisöön vaikuttanutta varhaista tapahtumaa - siis muutakin kuin jonkin kosmisen ilmiön kirjaamista. Sellainen näyttäisikin löytyvän - mutta juuri auringonpimennyksen avulla ajoitettuna. Sekä mainitsemani kronikassa että kirjaston kierrätyshyllystä joskus mukaan ottamassani Ihmiskunnan ajantiedossa (toim. Antero Manninen, 1965) varhaisin "reaalihistorian" päivämäärä on 28. toukokuuta vuonna 585 eKr. Tuolloin auringonpimennys päätti Lyydian kuninkaan Alyattesin ja meedialaisten kuninkaan Kyaksaresin Halysjoella kuusi vuotta jatkuneen sodan. Sotaa oli käyty Vähän-Aasian johtoasemasta, ja se päättyi ratkaisemattomana. Toukokuisen auringonpimennyksen oli ennakolta laskenut miletoslainen luonnonfilosofi Thales.

Tällaisiin tietoihin päädyin minulle sattumanvaraisesti kertyneen kirjallisuuden avulla. Ehkäpä joku toinen parempien lähteiden avulla pystyy osoittamaan paljon varhaisempiakin päivämäärän tarkkuudella ajoitettuja tapahtumia, jotka ovat vaikuttaneet historian kulkuun.

 

Kommentit (1)
Minusta auringonpimennyksen kirjaaminen kiveen noin huolellisesti todistaa että kyseessä... Minusta auringonpimennyksen kirjaaminen kiveen noin huolellisesti todistaa että kyseessä nimenomaan oli " ihmisyhteisöön vaikuttava tapahtuma". Jos se olisi ollut ihmisyhteisölle niin yhdentekevä, niin miksi nähdä sellainen vaiva?
25.4.2015 15:19 Telttu Ella 18096
25.04.201516:10
22606
51

Ehkäpä kommentoija sitten osaa kertoa senkin, millä tavalla 30.11.3340 sattunut auringonpimennys, jota Paul Griffin -niminen henkilö väittää Irlannista löydetyn kiven hakatun kuvion esittävän,  vaikutti silloisen ihmisyhteisön elämään ja toimintaan. Ei tuollaisessa "historioinnissa" muuten mitään mieltä ole.

Kommentit (1)
Vielä paljon paljon myöhemminkin auringonpimennysten tulkittiin tarkoittavan jotain paha... Vielä paljon paljon myöhemminkin auringonpimennysten tulkittiin tarkoittavan jotain pahaa tai ainakin jumalan/jumalten ilmoitusta. Riippuen paikallisesta papista tai mikä lie heimon tietäjä olikin, saatettiin vaikkapa aloittaa tai lopettaa sota, hylätä asuinseutu tai vaikkapa vaihtaa hallitsijaa. Sama koski komeettojen ilmestymistä. 3000ea pimennyksiä ei vielä osattu ennustaa, ainakaan luotettavasti, joten kansa oli kauhuissaan ja papit tms pystyivät käyttämään tilannetta hyväkseen. Eli aivan varmasti vaikuttivat yhteisön elämään ja toimintaan. http://tieku.fi/maailmankaikkeus/aurinko/historialliset-auringonpimennykset-lue-entisaikojen-pimennyksista
26.4.2015 19:23 Köpi K 77553

Vastauksesi