Maailman vanhin tunnettu päiväys?

Maailman vanhin tunnettu päiväys?

Mikä on maailman vanhin (ensimmäinen) verifioitu päiväys päivän tarkkuudella, joko syntymäaika tai tapahtuma?

4 vastausta
24.04.201513:58
9048
133

Kelpaako auringonpimennys tapahtumaksi? Niitä voidaan käsittääkseni laskea jälkeenpäinkin päivän tarkkuudella melkein miten kauas historiaan tahansa. Esimerkiksi oheisessa artikkelissa kerrotaan 30.11.3340 ennen ajanlaskun alkua kiveen hakatusta auringonpimennyksestä. En kuitenkaan saanut selville, mikä on varhaisin auringonpimennys, jonka ajankohdan joku on laskenut.

 

Kommentit (0)
25.04.201513:52
25697
99

Selailin tässä Pirkko Heiskasen toimittamaa ja Gaudeamuksen 1989 julkaisemaa kirjaa Aika ja sen ankaruus. Silmiin osui Tapio Markkasen artikkelista kohta, jossa kirjoittaja puhuu Rooman perustamisesta eli kuuluisasta ab urbe condita: "Päivämääräkin oli tarkoin tiedossa, 21. huhtikuuta 753 eKr." Seuraavaksi kaivoin varastosta Gummeruksen suuren maailmanhistorian ensiosan Ihmiskunnan kronikka 3000 eKr. - 96 (julk. 1988). Näissä Gummeruksen kronikoissahan ideana oli se, että aikajärjestykseesä kerrotaan maailmanhistorian tärkeimmistä tapahtumista. Vanhan ajan historian alkuvuosituhansien osalta kyseinen kronikka joutuu tyytymään vuosilukujen tarkkuuteen, mutta ensimmäisen päiväyksen lukija kohtaa tässäkin vuoden 753 eKr. kohdalla: "21.4.753 [eKr.] Rooma saa alkunsa."

Ongelmana on kuitenkin se, että kysyjä edellytti verifioitavaa syntymäaikaa tai tapahtumaa, ja Rooman perustamisessahan on tunnetusti kyse vain legendasta, jonka mukaan  Romulus alkoi tuolloin rakentaa linnoitettua asumusta Palatinus-kukkulalle. 

Auringonpimennykset yms. sivuutin vastausta etsiessäni kokonaan, koska ymmärsin kysyjän tarkoittaneen ihmisyhteisöön vaikuttanutta varhaista tapahtumaa - siis muutakin kuin jonkin kosmisen ilmiön kirjaamista. Sellainen näyttäisikin löytyvän - mutta juuri auringonpimennyksen avulla ajoitettuna. Sekä mainitsemani kronikassa että kirjaston kierrätyshyllystä joskus mukaan ottamassani Ihmiskunnan ajantiedossa (toim. Antero Manninen, 1965) varhaisin "reaalihistorian" päivämäärä on 28. toukokuuta vuonna 585 eKr. Tuolloin auringonpimennys päätti Lyydian kuninkaan Alyattesin ja meedialaisten kuninkaan Kyaksaresin Halysjoella kuusi vuotta jatkuneen sodan. Sotaa oli käyty Vähän-Aasian johtoasemasta, ja se päättyi ratkaisemattomana. Toukokuisen auringonpimennyksen oli ennakolta laskenut miletoslainen luonnonfilosofi Thales.

Tällaisiin tietoihin päädyin minulle sattumanvaraisesti kertyneen kirjallisuuden avulla. Ehkäpä joku toinen parempien lähteiden avulla pystyy osoittamaan paljon varhaisempiakin päivämäärän tarkkuudella ajoitettuja tapahtumia, jotka ovat vaikuttaneet historian kulkuun.

 

Kommentit (1)
Minusta auringonpimennyksen kirjaaminen kiveen noin huolellisesti todistaa että kyseessä... Minusta auringonpimennyksen kirjaaminen kiveen noin huolellisesti todistaa että kyseessä nimenomaan oli " ihmisyhteisöön vaikuttava tapahtuma". Jos se olisi ollut ihmisyhteisölle niin yhdentekevä, niin miksi nähdä sellainen vaiva?
25.4.2015 15:19 Telttu Ella 20658
25.04.201516:10
25697
62

Ehkäpä kommentoija sitten osaa kertoa senkin, millä tavalla 30.11.3340 sattunut auringonpimennys, jota Paul Griffin -niminen henkilö väittää Irlannista löydetyn kiven hakatun kuvion esittävän,  vaikutti silloisen ihmisyhteisön elämään ja toimintaan. Ei tuollaisessa "historioinnissa" muuten mitään mieltä ole.

Kommentit (1)
Vielä paljon paljon myöhemminkin auringonpimennysten tulkittiin tarkoittavan jotain paha... Vielä paljon paljon myöhemminkin auringonpimennysten tulkittiin tarkoittavan jotain pahaa tai ainakin jumalan/jumalten ilmoitusta. Riippuen paikallisesta papista tai mikä lie heimon tietäjä olikin, saatettiin vaikkapa aloittaa tai lopettaa sota, hylätä asuinseutu tai vaikkapa vaihtaa hallitsijaa. Sama koski komeettojen ilmestymistä. 3000ea pimennyksiä ei vielä osattu ennustaa, ainakaan luotettavasti, joten kansa oli kauhuissaan ja papit tms pystyivät käyttämään tilannetta hyväkseen. Eli aivan varmasti vaikuttivat yhteisön elämään ja toimintaan. http://tieku.fi/maailmankaikkeus/aurinko/historialliset-auringonpimennykset-lue-entisaikojen-pimennyksista
26.4.2015 19:23 Köpi K 86983
11.09.202016:47
25697
8

Selatessa huomasin tämän vanhan kysymyksen ja ajattelin vielä kommentoida:

Väitteet siitä, että 30.11.3340 eKr. tapahtuneeksi laskettu auringonpimennys olisi kirjattu edellä mainittuun Newgrangen kiveen, on yksinkertaisesti mahdoton jo pelkästään siksi, että Pohjois-Euroopan neoliittiselta kivikaudelta ei tietenkään tunneta minkäänlaisia kirjoitusjärjestelmän alkaetakaan. Kiven kuvioiden yhdistäminen johonkin tähtitaivaan ammoiseen ilmiöön on siis puhdasta spekulaatiota. Tutkijat ovat kyllä päätelleet, että Dublinin pohjoispuolella sijaitseva Newgrange on ollut  huomattava megaliittiajan kulttipaikka. Newgrangen käytävähautakompleksin kivistä kuulusimpaan ja muihinkin kivipintoihin on tosin hakattu "pyörteisiä" spiraalimaisia kuvioita, mutta niiden selitystä ei yksinkertaisesti tunneta; kaikkea voidaan toki aina arvailla.  Nettiä ainakaan nopeasti selaamalla en löytänyt ainuttakaan luotettavalta ja tieteelliseltä vaikuttavaa sivustoa, jossa Newgrangen kivi kytkettäisiin 3340 eKr. tapahtuneeseen auringonpimennykseen. Ensimmäisessä vastauksessa viitattu newgrange.com-sivusto puolestaan vaikuttaa lähinnä paikallispatrioottisessa hengessä laaditulta matkailumainokselta, joka ei kestä minkäänlaista lähdekritiikkiä. (Lähimmäksi astronomisia tulkintoja on edennyt amerikkalais-irlantilainen Martin Brennan, mutta häneltäkään en, taaskin pikaisesti katsastaen, en löytänyt auringonpimennystä koskevia väitteitä.)

...

Kuten jo viitisen vuotta sitten, olen edelleenkin sitä mieltä, että historian tapahtuman kriteeriksi ei riitä arvelu siitä, että jokin muinainen kosminen luonnonilmiö on "ehkä" tai jopa "aivan varmasti" saattanut  herättää  pelkoa, kauhua tms. ilmiön esiintymisen aikaan eläneissä ihmisissä. Historian tapahtuma edellyttää oman käsitykseni mukaan aina ihmisen toimintaa, aktiota. Pelkkä  tunne-elämän reaktio, ja sekin vielä aivan oletuksenvarainen, ei mielestäni historian tapahtuman kriteerejä täytä. 

... 

Rajatapauksena voitaneen pitää seuraavaa kandidaattia "varhaisimmaksi dokumentoiduksi päiväykseksi", josta kerrottiin kerrottiin kolmisen vuotta sitten Ylen verkkosivuilla ja joka sekin liittyy auringonpimennykseen:

https://yle.fi/uutiset/3-9907523

Siinä siis Cambridgen yliopiston tutkijat yhdistävät Vanhan testamentin Joosuan ja hänen Auringolle ja Kuulle suuntaamansa "käskytyksen" 30.10.1207 eKr. sattuneeeseen auringonpimennykseen.

Ongelmia vain on tässäkin alkaen siitä, voidaanko VT:n Joosuan kirjan kirjoittajaa todella pitää vuoden 1200 eKr. tienoilla eläneenä, Mooseksen seuraajaksi mainittuna historiallisena henkilönä.  Lisäksi on huomattava Ylen uutisessa mainittu varaus: "jos tiedeyhteisö hyväksyy [Joosuan kirjan maininnan pimennykseen yhdistävän] päätelmän". Onko niin tapahtunut kuluneiden kolmen vuoden aikana, on minulle tuntematonta, enkä nyt päälle päätteeksi rupea sellaista netin uumenista etsimäänkään.

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi