Luotinaru näyttää suoraan alaspäin, kohti maapallon keskipistettä, noin...

Luotinaru näyttää suoraan alaspäin, kohti maapallon keskipistettä, noin...

Luotinaru näyttää suoraan alaspäin, kohti maapallon keskipistettä, noin arkikäytössä riittävällä tarkkuudella. Mutta toisaalta, kun kerran massa aiheuttaa painovoimakentän eikä maapallo koostu tasalaatuisesta aineesta, voidaanko tuon luotinarun pienen pienillä poikkeamilla tutkia maanpinnan alla olevia rakenteita niiden ominaispainoon perustuen? Vaikkapa painavan rautamalmikallion ja jonkin tiheydeltään kevyemmän maa-aineksen rajapinnassa? Jos voidaan, kuinka paljon vinoon 10 metrin pituinen luotilanka voi äärimmillään asettua esittämässäni rajapinnassa?

2 vastausta

Kysymyksesi on sen verran teoreettinen ja monimutkainen, että emme kykene vastaamaan siihen. Yritimme etsiä englanninkielisistä sivustoista vastaavanlaista pohdintaa, mutta emme löytäneet mainintoja.

Osaisiko joku lukijoista vastata tähän?

Linkkejä:
http://www.builderbill-diy-help.com/string-line.html
http://www.newton.dep.anl.gov/askasci/phy00/phy00500.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Plumb-bob

Kommentit (0)
27.03.201323:03
5491
109

Luotinarun suunnan poikkeamaa maapallon keskipisteestä ei voida mitata, koska ei ole olemassa mitään menetelmää, jolla maapallon keskipisteen tarkka suunta voitaisiin mitata. Merenpintakaan ei ole tarkalleen ottaen ellipsoidi, vaan siinä on maan kuoren tiheyserojen aiheuttamia erittäin loivia kumpareita ja kuoppia.

Sen sijaan ympäristöään tihempiä malmeja etsitään gravimetrillä, joka on toimintaperiaatteeltaan, kuin erittäin tarkka vaaka, joka näyttää tuollaisen malmin kohdalla suurempaa lukemaa.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi