Lukuisissa populaarikulttuurin tuotoksissa (ainakin minua kiinnostavissa...)...

Lukuisissa populaarikulttuurin tuotoksissa (ainakin minua kiinnostavissa...)...

Hei!

Lukuisissa populaarikulttuurin tuotoksissa (ainakin minua kiinnostavissa...) esiintyy sirkus-, tivoli- ja muuta viihdyttämisalan "kuvastoa" hieman vinksahtaneessa tai nyrjähtäneessä muodossa. Esimerkiksi sarjakuvan kuollut klovni, nuorten kirjan hullu vatsastapuhumisnukke, ennustajaeukkoautomaatit, elokuvien hylätyt tivolit ja sirkukset tapahtumapaikkoina.
Tietenkin on myös monien kauhuleffojen hyödyntämät pellemaskit, kaikenlaiset huvipuistovehkeet, esim. karusellit, mutta myös järkymmät tosielämän esimerkit esim. Pogo the Clown.
Onkohan tehty minkään (?) alan tutkimusta, jossa käsiteltäisiin kyseisen "huvikuvaston" käyttöä vinksahtaneessa mielessä?

Vastaus

Kumma kyllä, aiheesta löytyi varsin niukasti tietoa. Ainakaan Suomessa ei ole tehty mitään varsinaista tutkimusta tästä huvipuisto/sirkus tematiikan käytöstä elokuvissa, kirjallisuudessa tai populaarikulttuurissa yleensä. Hylätyissä ja suljetuissa huvipuistoissahan on surumielistä romantiikka. Elokuvissa huvipuistokuvastoa käytetään tehokeinona korostamaan esim. elokuvan henkilöiden yksinäisyyttä sekä vieraantuneisuuden tunteita. Huvipuistohan on paikka, jossa pitäisi olla hauskaa. Huvipuistot ovat myös vastakohta arkielämälle. Huvipuistoissa ja sirkuksissa on paljon outoja laitteita sekä erikoisia taiteilijapersoonia, joten siellä voi myös tapahtua erikoisia ja arvaamattomia asioita.

Paha klovni on amerikkalaisen populaarikulttuurin kehittämä melko tuore ilmiö. Paha klovni esiintyy jo niin monessa populaarikulttuurin tuotoksessa, että hahmosta on tullut jo lähes klisee. Klovni on monista ihmisistä pelottava, mm. koska klovnin liioittelevat kasvojen ilmeet ja suhteettoman suuret ruumiinosat voidaan tulkita sekä hirviömäisiksi että koomisiksi. Kun klovnin tapaa sirkuksessa se ei ehkä ole pelottava, mutta kuten näyttelijä Lon Chaney Sr on sanonut, kuunvalossa klovnissa ei välttämättä ole mitään hauskaa

Lähde: http://en.wikipedia.org/wiki/Evil_clown

Ehkä klovneja tai kauhuelokuvagenreä käsittelevistä teoksista saattasi löytyä mainintoja tästä sirkus- ja tivolikuvaston käytöstä. Myös kirjallisuudentutkimuksen alalla saattaisi olla joitakin aihetta sivuavia teoksia tai artikkeleita. Tarkemmin voit tiedutella yliopiston kirjastosta. Humanistisen tiedekunnan kirjasto (kirjallisuudentutkimus, suomen kieli, teatteritiede, estetiikka, elokuva- ja televisiotutkimus)
Fabianinkatu 33, 3. krs p. (09) 191 22659

Tässä joitakin perusteoksia:
1000 clowns more or less: a visual history of the American clown (Köln, Taschen, 2004)
Skal, David J.: The monster show : a cultural history of horror (London, Plexus 1993)
Baddeley, Gavin: Goth chic : johdatus pimeän puolen estetiikkaan (Like 2005)
Haamulinnan perillisiä : artikkeleita kauhufiktiosta 1760-luvulta 1990-luvulle (Kirjastopalvelu 1992)
Hänninen, Harto: Verikekkerit : kauhun käsikirja (Otava 1996)

Sirkus elokuvassa:
http://www.sea.fi/esitykset/syksy2005/sirkus.html

Kommentit (0)

Vastauksesi