Lukeeko Suomessa juridisesti sukupuolensa korjanneen syntymätodistuksessa mitä sukupuolen kohdalla?

Lukeeko Suomessa juridisesti sukupuolensa korjanneen syntymätodistuksessa mitä sukupuolen kohdalla?

Mikäli siis syntymätodistuksen tilaisi nyt? dvv.fi:ssä ei lue että synnyintodistuksessa lukisi sukupuolta ollenkaan (https://dvv.fi/todistukset-vaestotietojarjestelmasta), mutta sukupuoli syntymätodistuksessa mainitaan aikalailla kaikissa muissa lähteissä.
Tietääkseni syntymätodistuksen erikseen korjaaminen ei ole mahdollista Suomessa, mutta mikäli sukupuoli on Suomen järjestelmissä muutoin oikein, niin vaikuttaako se syntymätodistukseen?
Vai, eikö syntymätodistuksessa enää mainita sukupuolta, niinkuin dvv.fi antaa ymmärtää?

Vastaus
17.03.202010:07
81189
13

En ole rikkonut enkä korjannut sukupuoltani, mutta tarkistin Omat tiedot väestörekisteristä (se onnistuu lähteen 1 linkistä). Tiedoissa ei mainita sukupuolta. Kyllähän se sosiaaliturvatunnuksesta selviää, niille jotka tietävät miten (tunnusosan 3. numero pariton). Eli ainakaan heillä, jotka eivät ole sukupuolta vaihtaneet, sitä ei mainita syntymätodistuksessa erikseen.

Väestötietojärjestelmän tietosuojaselosteessa, kohdassa rekisterin tietosisältö, kohta 15 on mainittu sukupuolen vahvistamista koskeva tieto. Tästä voidaan päätellä, että heillä jotka ovat sukupuolen vaihtaneet, tieto on rekisteriin kirjattu, mutta lähteen 1 mukaan sitä ei syntymätodistuksessa mainita.

Jos tarvitset vielä varmempaa tietoa,niin kysy Trasekilta (viimeinen lähde) tai dvv:ltä.

Kommentit (3)
Kysymys on pohjimmiltaan siitä, vaihdetaanko henkilötunnus myös syntymätodistukseen va... Kysymys on pohjimmiltaan siitä, vaihdetaanko henkilötunnus myös syntymätodistukseen vai ei. Olettaisin että ei, mutta en tiedä. PS. Ennen kuin vauva kirjataan väestötietojärjestelmään, sairaala täyttää paperilomakkeen, joka on väliaikainen syntymätodistus ennen kuin virallista on mahdollista saada. Näin tällaisen paperin joskus vuosia sitten, ja siinä oli kolme ruksin paikkaa sukupuolta varten; kolmantena oli vaihtoehto sukupuoli epäselvä. Tämä ei tietenkään koske sukupuoltaan korjanneita, enkä tiedä missä muodossa tämä menettely on nykyään käytössä. Mutta ainakin aiemmin on siis ollut käytössä eräänlainen syntymätodistus jossa sukupuoli näkyy erikseen.
17.3.2020 11:24 Telttu Ella 19036
Kun joku nykypäivänä tilaa syntymätodistuksen, niin hänelle ei oteta valokopiota alku... Kun joku nykypäivänä tilaa syntymätodistuksen, niin hänelle ei oteta valokopiota alkuperäisestä syntymätodistuksesta mahdollisine sukupuolirukseineen, vaan nykyisestä sähköisestä väestörekisteristä lähetetään sähköinen tai paperinen ote siellä olevista tiedoista. Vastaavasti alkuperäistä paperista syntymätodistusta ei päivitetä muutosten (nimi, sukupuoli, ym) vuoksi vaan muutokset kirjataan sähköiseen väestörekisterin tietokantaan. Alkuperäiset syntymätodistukset säilytetään (jos säilytetään) sairaaloiden ja kaupunkien arkistoissa alkuperäisinä eikä niitä käytetä väestörekisterin syntymätodistuskyselyissä.
17.3.2020 15:12 Köpi K 81189
En tarkoittanut aikaa ennen koneellista väestkirjanpitoa, vaan ihan nykyaikaa, eli kun p... En tarkoittanut aikaa ennen koneellista väestkirjanpitoa, vaan ihan nykyaikaa, eli kun puhuin paperisesta todistuksesta, en puhunut siitä virallisesta syntymätodistuksesta joka on ns. alkuperäinen, vaan ihan välilaikaisesta lappusesta, joka menettää merkityksensä heti kun tiedot on kirjattu koneelle. Kiitos selvennyksestä joka tapauksessa.
17.3.2020 16:20 Telttu Ella 19036

Vastauksesi