Luin vastaustauksenne kirjailijoiden tekijänpalkkioista, ja mainitsitte, että...

Luin vastaustauksenne kirjailijoiden tekijänpalkkioista, ja mainitsitte, että...

Luin vastaustauksenne kirjailijoiden tekijänpalkkioista, ja mainitsitte, että kuvittajat eivät saa tekijänpalkkiota, vaan kertasumman. Minkä suuruisesta summasta on kyse esimerkiksi kuvitetussa lastenkirjassa (mustavalkokuvitus) tai sitten ihan nelivärisessä kuvakirjassa?

Vastaus

Kuvittajat ry:n tiedottaja antoi tällaista suuntaa-antavaa ohjetta:

"Mustavalkokuvitus (ja nelivärikansikuvitus) maksetaan yleensä kertakorvauksena kuvittajalle. Kuvitusten määrästä ja koosta sekä kustantajan budjetista riippuen summa voi olla n. 2000 eurosta ylöspäin. Vinjettikuvituksista maksetaan tosin vähemmän. Kuvituspalkkio määräytyy kuvittajan ja kustantajan sopimuksen mukaan eli ei ole olemassa valmista hinnastoa. Halvemmallakin on moni varmasti tehnyt, mutta sitä ei suositella alan yleisen hintatason ylläpitämisen ja kuvittajien ammattitaidon tunnustamisen vuoksi.

Kuvakirjasta, jossa kuvitus on merkittävässä osassa ja usein tasaveroisena tekstin kanssa, tehdään kuvittajan, kirjailijan ja kustantajan välinen kirjallinen sopimus ennakkomaksusta ja royaltyn eli tekijänkorvauksen jakautumisesta kuvittajan ja kirjailijan kesken. Ennakkomaksu voi olla 500 eurosta ylöspäin. Se maksetaan ennen kirjan valmistumista. Sen jälkeen kirjantekijöille maksetaan prosenttikorvaus (esim 50%-50%, 60%-40%, tekstin ja kuvan painotuksista riippuen) julkaisuvuotta seuraavana vuonna ja sitä seuraavina vuosina niin kauan kun kirjaa myydään.

Samalla logiikalla vähälevikkisestä kirjasta maksetaan pienempi ennakko kuin suuremmasta painoksesta, jonka uskotaan myyvän hyvin (esim. tunnettu kirjailija/kuvittaja). Tekijänkorvaus maksetaan per kustantajalta ulos myyty kirja. Eli kuvakirjalla ei varsinaisesti tienaa työmäärään nähden rahaa, ellei siitä oteta suurta painosta tai uusintapainoksia, tai sitten myydä oikeuksia ulkomaille. Siksi kuvittajat hakevat projekteihin apurahaa eri tahoilta.

Jos kyseessä on tekstivoittoinen kirja, jossa on kuitenkin näyttävä nelivärikuvitus, voidaan maksaa joko yllämainittua suurempi kertakorvaus tai sopia tekijänkorvausten jakautumisesta.

Tärkeintä kuitenkin on lukea sopimus HUOLELLISESTI ja kysyä tarvittaessa neuvoa esimerkiksi Kuvittajat ry:ltä."

http://www.kuvittajat.fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi