Luin lapsena kirjaa, joka kertoi eläimistä, jotka lähtivät pakoon...

Luin lapsena kirjaa, joka kertoi eläimistä, jotka lähtivät pakoon...

Luin lapsena kirjaa, joka kertoi eläimistä, jotka lähtivät pakoon asuinalueeltaan. Osa eläimistä lähti paikkaan nimeltä Auringonnousun saari (tms), mutta se ei ollutkaan hyvä paikka, ja eläimet lähtivät saarelle (?) jolla oli negatiivisemman kuuloinen nimi. Pääosassa olivat ketut. Luin sen 90-luvun alkupuolella, ja kyseessä ei ole Kaukametsän pakolaiset. Sivuja oli 200-300. Kirjailijasta ei hajuakaan, mutta kirja oli suomenkielinen, mahdollisesti suomennettu. Kirja oli Vantaalla Viherpuiston tiloissa eikä siis kirjastossa.

Vastaus

Voisiko etsimäsi kirja olla Lea Pennasen ”Kettusaari”? Oi, tilliäisenä rakastin tuota tarinaa, luin sen monta kertaa 80-luvun puolivälin paikkeilla. Saturomaani on julkaistu v. 1983.

Pääosassa on ruusunpunainen pikkukettu Solomon Ruusukorva, jonka osaksi tulee vaikea ja vaarallinen Tehtävä: hänen on löydettävä uusi paikka Vanhan metsän eläimille. Sillä metsässä sataa usein, kirvelevää ja sihisevää vettä. Ja taustalla häilyy synkempikin ihmisen tekemä tuho; maa tärähtelee ja järkkyy. Nälkä ja jano ajavat eläimiä Auringonnousun metsiin, mutta siellä on julmia kriikkulintuja. Siksi vanha kettuvaari kehottaakin Solomonia etsimään parempaa elämää pohjoisesta, Hukkavuorilta. Sieltä hän löytäisi tien vielä eteenpäin, maailmaan jossa ei saalisteta eikä purra.

Solomon saa matkalleen seuraksi hiiri Hiirilirin ja pikkususi Hukkahännän. Hukkavuorilla meri lopulta paisuu, taivas synkkenee, aurinko himmenee tihkupilviin ja kalliot ärjyvät, eikä kohta enää ole maata. Mutta jokainen eläin on turvassa omalla puunrungollaan – ja meloo kohti taivaanrannan sinistä viirua. Kunnes vastaan tulee kimmeltävä saari, Kettusaari. Kultapuut helisevät, hopeapensaat sädehtivät. Saarella Ruusukorva kohtaa pilvikettujen heimon, heidän joukossaan lentää sieväkuonoinen kettutyttö Sinina Silkkiturkki. Mutta vielä on saatava turvaan ne hädässä olevat eläimet, jotka olivat jääneet kauas Auringonnousun metsiin…

Jos tarina ei kuulosta tutulta, lähetä kysymyksesi uudestaan. Tai voit ottaa yhteyttä Suomen lastenkirjainstituutin kirjastoon: http://www.lastenkirjainstituutti.fi/kirjasto/

Kettusaari Helmetissä:
http://www.helmet.fi/record=b1451205~S9*fin

Kommentit (0)

Vastauksesi