Luin jostakin, että nokkosen siemenissä on paljon hyviä, hienoja ihmiselle...

Luin jostakin, että nokkosen siemenissä on paljon hyviä, hienoja ihmiselle...

Luin jostakin, että nokkosen siemenissä on paljon hyviä, hienoja ihmiselle terveellisiä aineista. Vahvistavat mm. hiuksia? Mutta mikä olisi paras päiväannos? Mitä muuta hyötyä niistä on? Onko mitään haittaa? Siemenet on kerätty villiintyneestä vanhasta lannoittamattomasta vadelmamaasta.

Vastaus

Näin on. Runsaasti kivennäisaineita sisältävä nokkonen tuntuu olevan lääke vähän joka vaivaan ja sitä on käytetty jo vuosituhansia eri puolilla maailmaa. Lähinnä nokkosta käytetään yleiskunnon ylläpitoon ja sairauksien ennaltaehkäisyyn, väsymykseen, henkiseen ja fyysiseen voimattomuuteen, vilustumisiin ja hedelmättömyyteen. Sen sanotaan sopivan erityisesti kalpeille ja aneemisille sekä sellaisille, joilla on alhainen verenpaine. Toipilaiden, masentuneiden ja impotenssista kärsivien kannattaa ottaa varsinkin siemeniä. Nokkosella on hoidettu myös nenäverenvuotoa, kuukautisvuotoja ja erilaisia ihottumia. Lista on loputon. Eli kyseessä on todellakin varsinainen yleislääke.

Nokkosesta voi käyttää koko kasvin juurineen päivineen, mutta varsinkin kevään ja alkukesän versot ja myöhemmin versojen latvat ovat suositeltavia. Loppukesästä nokkosesta kerätään siemeniä. Siemenet kerätään silloin, kun ne roikkuvat vihreinä suoraan vartta pitkin alaspäin. Lehdet ja siemenet sopivat muhennoksiin, keittoihin ja leivonnaisiin. Niistä voi valmistaa hiusvettä, siirappia ja jopa olutta. Mielenkiintoinen on roomalaisilta sotilailta omaksuttu hoitomuoto urtikaatio eli nokkospiiskaus. Sotilaat piiskasivat itseään nokkosilla kylmässä ilmastossa, sillä polte lämmitti ihoa. 1800-luvulla nokkospiiskauksella hoidettiin mielisairauksia, ja nykyäänkin piiskausta voi käyttää esim. reumaattisten jäsenten hoitoon.

Nokkosen latinankielinen nimi urtica tarkoittaa polttavaa. Siemeniä käytettäessä on muistettava että kuivattukin nokkonen pistää. Ja suun limakalvot ovat vielä paljon herkempiä kuin vaikkapa käsien. Jos siemeniä syödään sellaisenaan, kutinaa aiheuttavat poltinkarvat pitää siis ensin rikkoa huolellisesti. Tämän voi tehdä siten että kuivattu siemenmassa puristetaan siivilän läpi, jolloin poltinkarvat rikkoutuvat. Samalla poistuvat roskat ja muut epäpuhtaudet. Nokkosen siemeniä otetaan ruokalusikallinen päivässä piimään tai muuhun paksuhkoon nesteeseen sekoitettuna. Veteen kuivattua siementä ei kannata sekoittaa, sillä se jää lillimään pinnalle. Hunajaan sekoitettua siemenmurskaa sen sijaan on käytetty lemmenjuomiin. Ja kun mainitsit hiusten kasvun, Keski-Euroopassa siemenmurskaa syötettiin markkinoille vietäville hevosille, jotta ne saisivat kiiltoa karvaan ja liikettä niveliin.

Nokkonen on siis hyvin tehokas kasvi eikä aivan vaaraton. Ensiksikään nokkosta ei pidä kerätä ulkorakennusten takaa eikä komposteista, sillä se imee itseensä nitraatteja. Nokkosruokia ei pitäisi tarjota uudelleen lämmitettyinä eikä antaa lainkaan alle vuoden ikäisille lapsille. Liiallinen nokkosenkäyttö voi sekoittaa diabetes- ja verenpainelääkityksen tai lisätä keskushermostoa rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta. Eli varovainen kannattaa olla.

Näin kesällä ukonilmojen aikaan annettakoon lopuksi Viikinkien vinkki. Viikingit pitivät nokkosta ukkosenjumala Torin kasvina. Niinpä he heittivät ukkosella nokkosia tuleen, jottei salama olisi iskenyt taloon. Kannattaa kokeilla.

Lähteet:

Kress, Henriette: Kerää nokkosesta siemenetkin. Helsingin Sanomat 8.8.2005.
Piippo, Sinikka: Luonnon lääkeyrtit 1. Tammi, 2004

Vastaus poiki myöhemmin seuraavan lisäkysymyksen:

Nokkosten hyödyntäminen; "Nokkosesta voi käyttää koko kasvin juurineen päivineen" (siis rukkasetko kädessä polton takia, vai?). "Lehdet sopivat muhennoksiin" (edelleen: rukkasetko kädessä käsitellään ja muhennos polttaa suuta, vai?). "Siemenmassa puristetaan siivilän läpi" (millainen siivilä? liian tiivis, silloin massaa ei voi puristaa ja jos liian väljä, koko hela hoito menee siivilästä läpi kuten vesi. Eli jos mahdollista, pieniä tarkennuksia, please!

Vastasin kysyjälle näin:

Nokkosohjeita löytyy useastakin keittokirjasta, mutta käsittelyohjeita onkin jo hankalampi löytää. "Toivo Rautavaaran Terveyskasvikirjassa" (WSOY, 1995) neuvotaan keräämään nuoria, pehmeitä versoja, jotka eivät sanottavasti polta ja joita on sen vuoksi helppo kerätä. Nuorten nokkosten keräämisessä on sekin etu, että nokkonen ehtii näin tuottaa useamman sadon kesän aikana.

Juttelin asiasta myös luomupuutarhuri- ja kasvisravintolayrittäjän kanssa, joka myös oli sitä mieltä, ettei nuoria nokkosia kerättäessä tarvita rukkasia. Tämä on mielestäni kuitenkin yksilöllinen juttu. Oma hipiäni on sen verran herkkä, että laitan kyllä hanskat - vaikken ihan rukkasia - käteen myös nuoria nokkosia kerätessäni.

Toivo Rautavaara neuvoo pesemään nokkoset heti keräämisen jälkeen useassa vedessä ja keittämään niitä 1 - 5 min. vähässä vedessä, jonka jälkeen ne hienonnetaan terävällä veitsellä leikkuulaudalla tai jauhetaan lihamyllyllä. Kasviskokki suositteli käyttämään sosemyllyä. Näin saatua tummanvihreää massaa voidaan käyttää keittoihin, muhennoksiin, ohukaisiin, leipätaikinoihin, munakkaisiin jne. Koska suuri osa nokkosen hyödyllisistä ravintoaineista jää keitinliemeen, kannattaa liemi käyttää ruuanlaittoon.

Rautavaara sanoo myös, että jos haluaa käyttää nokkosta salaatissa, on turha pelätä poltinkarvoja. Kun nokkoset pestään runsaassa vedessä, poltinkarvat murtuvat ja niiden sisältämät histamiinit ja muut ärsyttävät aineet liukenevat veteen. Saksilla tai veitsellä hienoksi silputtuna nokkoset voi sekoittaa muihin salaattiaineksiin pinaatin tavoin.

Mitä tulee nokkosen juureen, kasviskokki oli sitä mieltä että se on liian kovaa käytettäväksi ruuanlaitossa. Sitä paitsi hän muistutti, että nokkonen leviää juuresta, jolloin on parempi olla repimättä kasvia juurineen, mikäli haluaa poimia nokkosta samalta paikalta jatkossakin.

Rautavaaran kirjassa on useita perusnokkosreseptejä. Oma nokkossuosikkini on nokkospesto, jonka ohje on seuraavassa:
http://www.pirkka.fi/mtv3rese/?id=3017&rname=nokkospesto

Kommentit (0)

Vastauksesi