Luin, että suomalaisen kirjalija Hannu Salaman sukuluisia on kuollut...

Luin, että suomalaisen kirjalija Hannu Salaman sukuluisia on kuollut...

Luin, että suomalaisen kirjalija Hannu Salaman sukuluisia on kuollut sisällissodassa ja jatkosodassa teloitusriveissä. Pitääkö tämä paikkansa?

Vastaus

Pekka Tarkan kirjassa Salama kerrotaan että Hannu Salaman isän puolen suku oli "porvareita ja kommunisteja ---, Salaman äidin suvun puolella punainen perinne oli vankempi. Sen taustatekijöinä ovat vuoden 1918 sota ja kokemukset 30-luvun maannalaisesta toiminnasta ja vankileireiltä." Samoin saamme tietää että "Suvun vasemmistosympatiat mutta ennen muuta sen poikkeavat elämäntavat kehittivät vuodesta 1918 alkaen tiettyä karsautta Salamia kohtaan."

Salaman haastattelussa todetaan "Jatkosodan aikana hänen vanhempansa kuuluivat kielletyn Suomi- Neuvostoliitto-seuran soluun Pispalan työläiskaupunginosassa. Lähipiirissä vuoden 1918 sota ja vankileirit eivät olleet päässeet unohtumaan."
http://www.ylioppilaslehti.fi/2006/09/22/veteraaniradikaali/

Se, olivatko sukulaiset joutuneet teloituskomppanian eteen ei näisä lähteissä kerrota. Selvitin asiaa myös Työväenliikkeen kirjastosta
http://www.tyovaenperinne.fi/ ja sieltä kerrottiin ettei heilläkään ole tietoa yksittäisistä nimistä, mutta asiaa voi selvittää arkistolähteiden avulla. Työväenarkistossa http://www.tyark.fi/ ja Kansanarkistossa http://www.kansanarkisto.fi/ on tarkasteltavissa ns. terroritilasto jonka kokoamisen SDP aloitti vuonna 1919. Tämä ehkä hieman harhaanjohtavan nimisen tilaston sisältönä on vuonna 1918 surmansa saaneet punaiset.

Tilasto löytyy nyttemmin netistä Suomen Sotasurmat 1914-1922
sivulta http://vesta.narc.fi/cgi-bin/db2www/sotasurmaetusivu/lahdepohja . Sivuilta voi hakea henkilöitä mm. sukunimen mukaan. Nimellä Salama hakiessa tulee 7 osumaa, yksi on mestattu, ja kolme kuollut vankileirillä. Suosittelen tähän sivustoon tutustumista!

Kommentit (0)

Vastauksesi