Luin äsken kysymyksen kirjastojen tekijänoikeusmaksuista, vastauksessa...

Luin äsken kysymyksen kirjastojen tekijänoikeusmaksuista, vastauksessa...

Luin äsken kysymyksen kirjastojen tekijänoikeusmaksuista, vastauksessa sanottiin että kirjastot ostavat kaikki kirjat, mutta entäs jos kirjastolle lahjoitetaan esimerkiksi lahjaksi saatuja kerran luettuja uutuuskirjoja?Jotkut kirjastot ainakin toivovat saavansa tämmöisiä kirjoja koska ostoihin varatut määrärahat ovat nykyisellään aivan riittämättömät. Niin että miten tekijänoikeusmaksut menee tämmöisessä tapauksessa?

Vastaus

Kirjastot voivat ottaa vastaan kirjalahjoituksia, ja uutuuskirjoja otetaan tosiaan erittäin mielellään vastaan, koska niissä on usein pitkät varausjonot. Lahjoitusten osuus on tosin aika pieni kaikkien kirjastoon tulevien kirjojen määrästä. Pääosa aineistosta ostetaan ihan rahalla.

Lahjoitetuista kirjoista kirjaston ei tarvitse maksaa mitään ylimääräistä. Sen sijaan kirjailijoille ja kääntäjille maksetaan lainauskorvauksia, jotka tulevat valtion budjetista ja jotka perustuvat kirjojen lainausmääriin. Järjestelmää hallinnoi kirjailijoiden osalta tekijänoikeusjärjestö Sanasto, jonka sivuilta osoitteesta http://www.sanasto.fi löytyy lisätietoa. Tekijänoikeuslain 19 a § säätää opetusministeriön tehtäväksi hyväksyä lainauskorvaukset välittävät järjestöt.

Kirjoista ja levyistä poiketen kirjasto ei voi ottaa DVD-elokuvia vastaan noin vain, sillä niihin tarvitaan erillinen lainauslisenssi, joka maksaa yleensä huomattavasti enemmän kuin yksityisen ihmisen kaupasta ostama DVD-elokuva. Sama koskee myös tietokoneohjelmia. Asiaa koskeva rajoitus on mainittu tekijänoikeuslain 19 §:ssä. Tekijänoikeuslaki löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404.

Kommentit (0)

Vastauksesi