Lueskelin vuokralaisen oikeuksista:...

Lueskelin vuokralaisen oikeuksista:...

Lueskelin vuokralaisen oikeuksista: http://sites.google.com/site/nuortenpalvelupaja/perustietoa-vuokralaiselle .
Hämmästyin siitä että tuon mukaan asunnon omistajalla eli vuokranantajalla ei näytä olevan oikeastaan mitään oikeuksia. Miksi näin? Eikö maailmalla yleensä ole niin että omistaja määrää omaisuudestaan?

Miksi vuokranantaja ei saa vapaasti määrätä asunnon hintaa? Kyllähän myyjäkin saa päättää mihin hintaan tuotteensa myy. Tai miksi vuokralainen saa lähteä ilman syytä ja vain kuukauden irtisanomisajalla lähteä asunnosta? Vuokranantaja kun irtisanoo sopimuksen ´saa vuokralainen olla kolmesta kuuteen kuukauteen.

Vastaus

Lait pyrkivät tasapuolisuuteen ja turvaamaan erityisesti heikommassa asemassa olevien oikeuksia. On selvää, että vuokralla asuvat ihmiset tarvitsevat lain takaaman suojan, etteivät he joudu lähtemään kodistaan liian lyhyellä varoitusajalla. Vuokralainenhan kuitenkin hyödyttää vuokranantajaa maksamalla hänelle rahallista korvausta siitä, että saa asua hänen omistamassaan asunnossa. Myös vuokranantajalle on pitkällä aikavälillä edullisempaa se, että hänellä on tyytyväinen ja luotettava vuokralainen kuin se, että vuokralaiselta pyydetään kohtuuttoman kovaa vuokraa ja hän ehkä miettii muuttoa halvempaan asuntoon. Uuden vuokralaisen etsiminen voi olla työläs prosessi. Luotettava vuokralainen maksaa vuokransa säännöllisesti ja huolehtii myös asunnon, kotinsa, kunnosta, ja tämä kaikki koituu vuokranantajan eduksi.

Laki asuinhuoneen vuokrauksesta http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/199504 määrittelee sekä vuokranantajan että vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet. Tähän kuuluu myös vuokran suuruuden määrittäminen; mikä on kohtuullista ja millaisia suosituksia Valtioneuvosta asiasta antaa. Vuokranantajalla on tietysti viime käden oikeus omaisuuteensa, mutta siten ettei tämä oikeus aja inhimillisyyden edelle. Myös muissa maissa on vastaavia lakeja, joissa vuokralaisella voi olla jopa paremmat oikeudet kuin Suomessa.

Alla vielä selkeä ja asiallinen opas asiasta:

Hyvä vuokrasuhde. Käytännön opas asunnon vuokraukseen (2010). Toim. Virpi Hienonen & Helena Kinnunen & Anne Viita. Kiinteistöalan Kustannus Oy.
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C%7CRb1949550%7CShyv%C3%A4+vuokr...

Kommentit (0)

Vastauksesi