Löytyyköhän netistä jotain, mallia miten pitää puhe esim...

Löytyyköhän netistä jotain, mallia miten pitää puhe esim...

Hei!

Löytyyköhän netistä jotain, mallia miten pitää puhe esim. syntymäpäiväsankarille. En oikein osaa mitään ja kuitenkin pitäisi sanoa ne "muutamat sanat" Itse en löytänyt netistä mitään mallia tai runkoa tuollaiselle pikkupuheen tapaiselle.

Kiitos.

2 vastausta

Onnittelupuhe on tilannepuhe, joka on henkilökohtainen ja juuri vastaanottajalleen kohdistettu. Puheeseen on sen takia mahdotonta antaa mitään mallia, mutta joitakin ohjeita kuitenkin:

"Onnittelupuheeseen kuuluu alkuun päivänsankarin puhuttelu nimeltä. Mainitaan, miksi häntä onnitellaan ja kenen puolesta. Puheessa tuodaan esille päivänsankarin mennyttä elämää ja tapahtumia, jotka ovat johtaneet tähän hetkeen. Onniteltavana voidaan olla monesta syystä. Merkkipäivät tai erilaiset saavutukset ovat tällaisia syitä.

Onnittelutilanteessa läsnä olevat eivät ole siellä syyttä ja siksi puheessa on hyvä ottaa huomioon vieraita ja onniteltavaa yhdistävät asiat. Tässä kohtaa voi muistella yhdessä koettua ja elettyä. Tämä osuus voi olla hyvinkin persoonallinen ja koskettava riippuen puhujan suhteesta onniteltavaan.

Lopuksi ojennetaan lahja, toivotetaan onnea , kätellään ja kenties halataan. Hyvin tehty puhe kirjoitettuna voi myös olla oiva lahja päivänsankarille! "
http://www.kookas.fi/articles/read/3882

Lisää linkkejä:
http://users.jyu.fi/~hurme/puhwww/esiint.html
http://www.oamk.fi/~tuijaj/nauha/OPETUSMATERIAALIT/Tilannepuheet/Onnitte...
http://www.oph.fi/etalukio/opiskelumodulit/uppsats/puhe0.html
http://www.im.tut.fi/viestinta/materiaali/pdf/julkinenpuhe.pdf Viimeisessä on hyviä ohjeita sivulla 10. Mm. "Tilannepuhe on pahimmillaan ylimuodollinen, kliseinen tai teennäinen.
Toisaalta tilannepuhe parhaimmillaan voi olla ikimuistettava, tunnelmaa kohottava, osuva ja vaikuttava - tai vain yksinkertaisesti hauska. Kuulemistamme esimerkeistä voisi kirjoittaa kirjan. Omien puheidensa suhteen jokainen on jäävi, mutta jos mietimme muiden pitämiä onnistuneita tilannepuheita vuosien varrelta, olennaiseksi tuntuu muodostuvan tilanteen hengen osuva tavoittaminen (joskus myös onnistunut tunnelman tahallinen
rikkominen.)"

Kommentit (0)
21.10.201914:18
22
9

Youtube on erinomainen lähde puheiden pitämiseen tutustumiseen. Siellä on neuvoja niin elekieleen kuin sisältöön ja kestoon liittyen. Jos englanninkieli sujuu, tämä maailma laajenee entisestään. Alla pari linkkiä, joista voi olla hyötyä.

Kommentit (0)

Vastauksesi