Löytyykö mistään tietoa vanhoista tulipaloista?

Löytyykö mistään tietoa vanhoista tulipaloista?

Minua kiinnostaisi entisessäni kotikaupungissani Uudessakaupungissa palanut matkustajakoti. Äitini muistelee että sen nimi olisi ollut Kalais. Kiinnostaisi tietää tarkka päivämäärä ja löytyykö kuvia ennen paloa tai palon jälkeen? Se paloi ilmeisesti vuonna 1980 tai 1979. Tämä perustuu siihen että siihen paikalle on rakennettu kerrostalo As Oy Kalainen, Nordstöminkatu 2 (Nordströminkadun ja Rantakadun risteys) ja talon käyttöönottovuosi on 1981.

Vastaus

Tulipaloista uutisoidaan ainakin paikallislehdissä ja joskus myös suuremmissa sanomalehdissä. Uudenkapungin alueen vanhoihin sanomalehtiarkistoihin meillä ei ole pääsyä, mutta Helsingin Sanomien aikakonetta tutkimalla löytyi seuraava 27.12.1977 julkaistu pikku-uutinen:

"Matkustajakoti paloi Uudessakaupungissa. Uudenkaupungin matkustajakoti syttyi liekkeihin myöhään perjantai-iltana. Palo sai alkunsa 40-luvulla rakennetun kaksikerroksisen puurakennuksen toisesta kerroksesta. Yläkerran käytävä paloi pahoin. Siellä olleet 16 huonetta kärsivät savu- ja vesivahinkoja. Rakennuksen tiilikattoa jouduttiin purkamaan ennen kuin palo saatiin sammumaan. Kukaan ei loukkaantunut tulipalossa."

Uudenkaupungin museon facebook-sivuilla on valokuva matkustajakoti Kalaisin edustalta. Kuvan kommenttikentässä todetaankin matkustajakodin aikoinaan palaneen. Helsingin Sanomien uutiseen kaksikerroksinen 40-lukulaisen näköinen rakennus sopii hyvin, tosin se näyttää kuvassa kivirakenteiselta.

Parasta lienee ottaa yhteyttä Uudenkaupungin museoon ja kysellä sieltä lisää Kalaisin vaiheista. Uudenkaupungin kirjastosta voisi myös tiedustella: onko paikalliskokoelmia tai vastaavia lähteitä.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi