Löytyykö kirjaa

Löytyykö kirjaa

Joku kyseli liinavaatteiden taittelusta, ja vastaajina oli muut kuin kirjaston tädit/sedät. Minulle tuli mieleen että mahtaiskohan löytyä kirjaa jossa kerrottaisiin mm noista liinavatteiden taitteluista eri aikakausina? Ei ehkä kotitalousoppikirjaa vaan ehkä se olis jotain kulttuurihistoriaa tms

2 vastausta

Ainakaan helmet-kirjastojen kulttuurihistoriaa, kansanperinnettä tai kansantapoja käsittelevässä kirjallisuudessa ei sopivan oloisia teoksia tunnu löytyvän. Vastaaja keskittyikin tutkimaan lähinnä kodinhoitoon ja kodin nikseihin keskittyviä kirjoja. Tällainen käytännön arkielämään liittyvä liinavaatteiden taittelutapa voisi periaatteessa sisältyä etenkin jonkun vanhemman kirjan neuvoihin. Niitä onkin tallella sangen runsaasti ja kirjavarastosta saatiin useita aikavälillä 1930-1960 painettuja opuksia. Varsin seikkaperäisiä ohjeita ne sisälsivätkin. Muun muassa silittäminen, mankelointi, paitojen taittelu ja pakkaaminen olivat kirjojen perusohjeistusta. Jopa vaatteiden oikeaa asettelua pyykkinarulle opastettiin. Liinavaatteiden taittelusta ei kuitenkaan kerrottu tarkemmin yhdessäkään vastaan tarkistamassa niteessä. Yksityiskohtaisia ohjeita ei annettu.

Kysyjän mainitsemassa aikaisemmassa kysymyksessä  http://www.kysy.fi/kysymys/liinavaatteiden-taittelu  selostettu lakanoiden taittelutapa on toki vastaajallekin tuttu. Se tuntuu tyypilliseltä sukupolvesta toiseen siirtyvältä käytännön perinteeltä. Äiti neuvoi aikoinaan tietynlaisen taittelun pesutuvassa. Hiukan erilaiseen versioon törmäsin sitten seurusteluvaiheessa tyttöystävän kanssa lakanoita käsitellessä. Hän oli oppinut oman taittelumallinsa myös kotonaan.

 

Kommentit (0)
18.02.201923:13
26882
19

Pyykinkäsittelyohjeita löytyy yleensä koulukirjoista, ts. kotitalousoppikirjoista.

Toinen lähde voisi olla 50-luvulla ainakin pari kertaa ilmestynyt Joka Naisen Niksikirja. Valitettavasti olen hukannut äidiltäni perimäni kappaleen. Siinä on monia hyviä ohjeita; osa tietysti hillittömän huvittavia tänä päivänä, mutta myös hyviä juttuja, joiden perusteella on helppo oppia asioita ja noudattaa taloudellisuutta.

Oma köksäkirjani on Tellervo Väänänen - Rauni Sorri: Kotitalouden oppikirja. WSOY 1964. Siinä on pyykkiohjeet ja paljon muutakin - mutta valmiin pyykin taittamiseen nähden todetaan vain: "Mankeloidut vaatteet, joita ei silitetä, taitetaan siten, että ne sopivat liinavaatesäiliöön. Päällä olevan taitteen pitää peittää alemmat, ja nimikirjaimien pitää olla näkyvissä."

Toivo Vuorelan Suomalainen kansankulttuuri-teoksessa käsitellään hyvinkin yksityiskohtaisesti pyykinpesua eri puolilla maata, mutta ei kerrota mitään säilyttämisestä. Osittain näin tietysti koska lakanoita ja tyynyliinoja ei ennen vanhaan ole ollut kovin suuria määriä per talous, paitsi ehkä herraskartanoissa tms. Ja ohjeitten tarve on ilmaantunut yhteiskuntaamme silloin, kun ihmiset ovat muuttaneet suurin joukoin maalta kaupunkeihin sodan jälkeen - ja äidiltä tyttärelle -ohjeketju on saattanut katketa, ja erilaiset ahtaat kaupunkiasunnot ovat vaatineet oman virityksensä joka huushålliin. Eikä tietysti niukkaa elämää elävällä kaupunkiperheelläkään ole ollut kovin suurta määrää liinavaatteita, joiden taittelusta tulisi ongelma.

Ehkäpä paras ohje saattaa löytyä Ohjeitten Luvatusta Maasta - eli puolustusvoimista. Olihan ennen tapana tehdä tiukat pinkat, jotka kaappien tarkastaja repi ulos ja heitti lattialle, mikäli ne eivät noudattaneet ohjeita. Samoin varuskuntien liinavaatevarastolla on ollut paljon tavaraa, jonka on pitänyt sopia sille varattuun paikkaan just eikä melkein.

Kommentit (0)

Vastauksesi