Löytyisikö henkilötietoja taiteilijasta nimeltä Antero Aho?

Löytyisikö henkilötietoja taiteilijasta nimeltä Antero Aho?

Löytyisikö henkilötietoja taiteilijasta nimeltä Antero Aho? Hän on maalannut maisemia, erityisesti merimaisemia, sekä kuvittanut posti- ja joulukortteja. Työt ovat tietääkseni tussi-vesiväritöitä.

Vastaus

Antero Ahosta löytyi varsin niukasti henkilötietoja, syntymävuosikaan ei selvinnyt. Taiteilijamatrikkeleissa ei ollut hänestä mainintoja. Onneksi Aho kertoo jonkin verran itsestään teoksessa: Antero Ahon koti ja kokoelmat, Mikki Hiiri enkeleiden maailmassa, Gummerus, 2004.

Aho on syntynyt Kokkolassa ja vuonna 1954 hän aloitti opiskelut Taideteollisessa oppilaitoksessa, graafisella osastolla. Ahon ensimmäinen työpaikka oli Uuden Suomen sunnuntailiitteen toimituksessa. Armeijan jälkeen Aho siirtyi Viikkosanomien palvelukseen. Vuonna 1966 oli vuorossa Me Naiset ja 1970 Eeva-lehti ja 1970-luvun lopussa Aho aloitti Avotakassa, jonka art directorina hän toimi 24 vuotta.
Vuonna 1993 hänelle myönnettiin A-lehtien visualistipalkinto.

Varsinaisen päivätyön ohella Aho on tehnyt runsaasti kirjankuvituksia ja kansikuvia. Aho itse mainitsee seuraavat teokset: Prosper Merimeen Carmen, 1959, Eeva-Liisa Mannerin viisi teosta; mm. Kirjoitettu kivi, Orfiset laulut, Pentti Saarikosken Kirje vaimolleni.
Joulukortteja Aho on piirtänyt kymmeniä. Tilaajina ovat olleet mm. Suomen punainen risti, Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Sotainvalidien veljesliitto.
Eriaiheisia keräilysarjoja Aho piirsi useille lehdille.

Edellä mainitussa teoksessa Aho esittelee omaa kotiaan ja kokoelmiaan, joissa on mm. pienoismalleja, kapteenitauluja, pullolaivoja, merkkausliinoja, peltileluja. Aivan huikasevan kaunis kirja, johon kannattaa tutustua.

Kommentit (0)

Vastauksesi