Löytäisittekö tietoja yhtyeestä nimeltään Maan hiljaiset?

Löytäisittekö tietoja yhtyeestä nimeltään Maan hiljaiset?

Omistan Maan hiljaiset -yhtyeen lp-levyn "Tähän on tultu - Kuvaus aikamme ihmisistä" (1989). Kyseisestä bändistä ei vaan tahdo löytyä mitään tietoa. Siispä, "mikä bändi oli miehiään?" Tiedossani on jo levyn takakannessa olevat tiedot, sekä internetistä löytyvät vähäiset artikkelit. Entäpä levyn kansikuva, missä kyseinen kuva on otettu:

Kuvat: 
Vastaus

Maan hiljaiset julkaisivat uransa aikana kaksi singleä, yhden LP:n ja yhden EP-omakustanteen 1980-90 -lukujen taitteessa. Maan hiljaiset ei koskaan ollut varsinainen keikkaileva yhtye. Kokoonpanossa olivat Petri Salin, Matti Neulanen ja Pauli Ollila. He olivat kaikki tuolloin vielä opiskelijoita ja tuttuja eri yhteyksistä. Vuoden 1986 tienoilla porukka ryhtyi keksimään sanoituksia Pauli Ollilan kaksipesämankalla tekemiin suttuisiin päällekkäisäänitysdemoihin. Nämä sanoitusyritelmät olivat varsin särmikkäitä ja satiirisia, ja ne alkoivat kerätä huomiota. Yhtyeen yhteisen tutun kautta demonauha päätyi Mikko Saarelalle, joka puolestaan kiikutti sen Atte Blomille. Atte Blom oli nauhasta sen verran vaikuttunut, että tarjosi Maan hiljaisille heti levyn tekemistä.

Aluksi äänitettiin vuoden 1987 aikana single ja seuraavana vuonna 1988 kokonainen LP. Pauli Ollila hoiti pääosan levyn taustoista ja soittimista, kuten hän oli tehnyt demoillakin. Ollila päätti soittaa lähes kaiken itse, koska ei tuntenut ketään muusikkoa, joka olisi uskaltautunut soittamaan sekaisin kaikkea marssin, humpan, euroviihteen ja diskon välimaastosta. Mikko Saarela toi levytyssessioihin mukaan taustalajiksi Maria Hännisen ja kitaraan Jari Metsbergin. Myös äänittäjänä toiminut Jay Havanna soitti yhdessä biisissä "salaa".

Levynkannen kuvan on ottanut Christer Nyman Helsingissä vanhan jäähallin edustalla ylämäkeen menevän kävelytien kohdalla. Kuvassa on vasemmalta lukien Petri, Mikko ja Pauli.

Albumin julkaisun jälkeen Maan hiljaiset jäi jotenkin epämääräiseen tilaan mm. opiskelujen ja asuinpaikkojen vaihdosten takia, eikä Pauli oikein saanut kunnon tuotoksia aikaiseksi. Vuonna 1991 tuli aiemman diskoprojektin jälkeen päähänpisto tehdä Maan hiljaisten omakustanne, ja siihen äänitettiin Viialassa kuusi biisiä, joista yhteen (”Suomen pitää olla Suomi”) kerättiin 90-luvun alun tunnelmia todella epävarmasta ajankohdasta. Biisin sanaa ”perussuomalainen” on hämmästelty nyt yli 25 vuotta myöhemmin ”oraakkelimaisuudestaan". Vakinaisten työpaikkojen ja perhe-elämän myötä homma ei enää jatkunut ja Maan hiljaiset lopetti toimintansa.

Pieniä suunnitelmia uudesta materiaalista oli kuitenkin 90-luvun lopulla ja 2000-luvun puolessa välissä, mutta puhti ei enää riittänyt. Petri on sittemin vaikuttanut kuunnelmakirjoittajana sekä scifi-kirjailijana ja vastaavasti Matti toimii kirkon piirissä. Pauli on ollut valtion virkamies opiskeluajoistaan saakka (1987-), ja hän on edelleen mukana soittajana vaihtelevissa musiikkijutuissa silloin tällöin.

Toteutumattomasta materiaalista yksi esimerkki löytyy Youtubesta nimellä ”Tahdon vain rakastaa”. Tallenne on vuodelta 2005, sanat 90-luvun lopulta ja sävellys noin vuodelta 1992:
https://www.youtube.com/watch?v=-ISt_gyP0f4

Lähde:
Pauli Ollila (7.8.2014)
 

Videot: 
Kommentit (0)

Vastauksesi