Löysin valtion yleisostokortin vuodelta 1952. Mitä kirjaimet ja numerot tarkoittavat?

Löysin valtion yleisostokortin vuodelta 1952. Mitä kirjaimet ja numerot tarkoittavat?

Kortti on saman näköinen kuin Wikipediassa vihertävän harmaa kortti vuodelta 1953.

2 vastausta

Elintarvikkeiden säännöstely aloitettiin Suomessa syksyllä 1939. Säännöstelystä vastannut kansanhuoltoministeriö lakkautettiin 1.1.1950, mutta kulutustavaroiden säännöstelystä luovuttiin täysin vasta vuoden 1953 lopulla. Ensimmäiseksi määrättiin takavarikkoon sokeri lokakuussa 1939. Lokakuun 12. päivänä jaettiin ensimmäiset elintarvikekortit. Kilon sokeria sai siitä leikatulla kupongilla henkeä kohti neljän viikon ajaksi. Pian sokerin jälkeen määrättiin säännösteltäväksi kahvi, tai käytännössä kahvin korvike (25% kahvia ja 75% viljaa).

Talvisodan jälkeen tilanne ei helpottunut ja toukokuussa 1940 kortille määrättiin vilja ja viljatuotteet. Ravintorasvat otettiin mukaan saman vuoden lokakuussa ja jatkoa seurasi. Pahimmillaan oli liikkeellä 51 erilaista voimassaolevaa ostokorttia. Kansanhuolto painatti toimintansa aikana kaikkiaan 162 erilaista ostokorttia. 

Vanhemmassa vastauksessamme mainitaankin leipäkortti vuodelta 1949. Kortin sallimat annokset oli määritelty kirjaimin A, B, C, D ja E. A-kortti oli pienille lapsille ja E-kortti erittäin raskasta työtä tekeville.

Viljakortin lisäksi ostokorttien kirjainkoodeja olivat: F ja G rasvakortti. H ja I ravintolakortit niille ihmisille, jotka ruokailivat pääasiassa ravitsemusliikkeissä. J mallasjuoma- eli olutkortti. K miesten vaatetuskortti. L lasten vaatetus- ja jalkinekortti. M maitokortti, jolla oli useita alakortteja esimerkiksi lasten annoksia varten. N aikuisten vaateus- ja jalkinekortti. R liha ja lihatuotteet. S sotilaan kortti hänen loma-ajan annoksiaan varten. S 1-3 olivat vaihtoehtoisesti joko sokerin tai tupakan ostoon. T maanviljelijän ruokakuntaan kuuluvan tai väliaikaisesti maassa oleskelevan henkilön kortti. Näiden lisäksi oli myös erilaisia lisäkortteja ja tilapäiskortteja.

Y-kortti oli valtion yleisostokortti. Sen alakorteilla sai esimerkiksi kahvinkorviketta, teetä, sakariinia, suolaa, saippuaa, ja tupakkatuotteita. Vuonna 1942 alakortin Z-kirjain tarkoitti kuivia hedelmiä, V saippuaa tai pesupulveria, S sokeria tai vaihtoehtoisesti siirappia, T kahvinkorviketta tai vaihtoehtoisesti teetä, Y perunajauhoa. Kaikkia kirjainkoodeja ei lähteistä löytynyt.

 

Kommentit (0)
29.01.201720:24
14108
60

"Kortilla" nytkin eletään :)

Kommentit (0)

Vastauksesi