Löysin netistä appelsiinkiljun ohjeen.

Löysin netistä appelsiinkiljun ohjeen.

Löysin netistä appelsiinkiljun ohjeen. Toimiiko tuo?
Mikä tuon saa käymään jos kerran hiivaa ei tarvita?
Miksi mehu pitää pakastaa?

Vastaus

Alkoholia on mahdollista valmistaa ilman hiivan lisäämistä, jos mikrobit synnyttävät käymisreaktion. Mikä tahansa sokeripitoinen aines voidaan siis saada käymään. Ilman lisättyä hiivaa voidaan valmistaa myös kotiviiniä, siideriä ja olutta. Käyminenhän on itse asiassa eräänlaista pilaantumista, joten tällaisessa ”villikäymisessä” on se riski, että juomassa mellastaa ei-toivottuja mikrobeja. Esim. sellaisia, jotka aiheuttavat ruokamyrkytyksen.

Ei koskaan kannata juoda sellaista kiljua, jota ei ole valmistettu huolellisesti ja hygieenisissä oloissa, sillä ruokamyrkytyksen vaaraan kannattaa suhtautua vakavasti. Turvallisinta on valmistaa juomat puhtain, asianmukaisin laittein ja käyttää viini- tai panimohiivaa, jotta voi olla varma mikä astiassa oikeastaan käy.

Tutkailin useita lähteitä, enkä oikein löytänyt kattavaa selitystä sille miksi kilju pitäisi tehdä nimenomaan pakastetusta mehusta. Ilmeisesti sillä on tekemistä sen kanssa, että pakastaminen pilkkoo appelsiinin runsaasti sisältämän pektiinin yksinkertaisemmiksi sokereiksi ja siten nopeuttaa käymisprosessin alkamista (käyminen = sokereiden hajoamista). Palstaamme lukevat kemistit huomio, tässä olisi nyt tilaisuus päteä tiedoillaan!

Lopuksi kaikille kiljusta innostuneille lukijoillemme vielä muistutukseksi, että alle 18-vuotiaat eivät lain mukaan saa pitää hallussaan (eivätkä siis myöskään valmistaa) mitään alkoholijuomia. Itse asiassa kyseinen appelsiinikilju saatetaan jo sinällään tulkita laittomaksi, sillä se tehdään mehusta eikä ”tuoreista tai kuivatuista hedelmistä” , kuten alkoholiasetus kotona valmistetuilta juomilta vaatii (2. luku, 5 §).

Lähteitä:

Käyminen: http://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4yminen

Appelsiinikilju: http://appelsiinikilju.toimii.fi/

Tiede-lehden keskustelupalstan ketju appelsiinkiljusta: http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?p=692119

Mikrobit: http://www.hel.fi/hki/mlab/fi/Elintarviketutkimukset/Mikrobit

Asetus alkoholijuomista ja väkiviinasta: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941344

Ruokamyrkytykset: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopake...

Kommentit (0)

Vastauksesi