Löysin kahdessa 1800 luvun alkupuolella eläneiden kirkkoherrojen rautaristissä...

Löysin kahdessa 1800 luvun alkupuolella eläneiden kirkkoherrojen rautaristissä...

Löysin kahdessa 1800 luvun alkupuolella eläneiden kirkkoherrojen rautaristissä kirjoituksen " tähdistön jäsen". Mitä mahtaa tarkoittaa, miten ovat nämä miehet aikanaan kunnostautuneet?
Kysyy sukututkija

Vastaus

1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella sana "tähdistö" tarkoitti myös ritarikuntaa. Eri syistä ansioitunueita kansalaisia palkittiin "tähdillä" ja muilla kunniamerkeillä ja kyseiset kirkonmiehet ovat jonkin ritarikunnan huomionosoituksen aikoinaan saaneet. Vanhoissa hautakivissä oli vainajan ansiot usein lueteltu tarkemmin kuin nykyään on tapana, eikä sanaa tähdistö juuri näekään enää muualla.

Kunniamerkkien historia Suomessa alkaa 1748, jolloin Ruotsissa perustettiin kolme ritarikuntaa Kuninkaallinen Serafiimiritarikunta, Kuninkaallinen Miekkaritarikunta ja Kuninkaallinen Pohjantähden ritarikunta. Näistä erityisesti viimeksimainittu palkitsi siviilivirkamiehiä ja papistoa. Myöhemmin Kustaa III:n valtakaudella 1770-luvulla perustettu Vaasa-ritarikunta oli tarkoitettu palkitsemaan ansioista elinkeinoelämän ja taiteiden aloilla.

Kun Suomi 1809 liitettiin Venäjään alettiin kunniamerkkejä jakaa runsaammin. Venäläisistä ritarikunnista yksiluokkaisia olivat Pyhä Andreas, Pyhä Aleksanteri Nevski ja Valkoinen kotka. Luokkajakoisia olivat Pyhä Yrjö neljä luokkaa), Pyhä Vladimir (neljä luokkaa), Pyhä Anna (kolme luokkaa) ja Pyhä Stanislaus (kolme luokkaa). Lisäksi järjestelmän ulkopuolella vain naisille jakoi merkkejä Pyhän Katariinan ritarikunta. Kunniamerkkien hierarkialla oli kiinteä yhteys Venäjän virka-arvojärjestelmään, jossa sotilaiden ja siviilien arvoasteet rinnastettiin toisiinsa.

Lähteet:
Talvio, Tuukka:Tähdistöt ja ritarikunnat : historiallisia kunniamerkkejä Suomen kansallismuseon kokoelmissa (Museovirasto, 2000)
Valtio palkitsee = Staten belönar/toim. John Strömberg, Jussi Nuorteva, Christina Forssell (Suomalaisen kirjallisuuden seura, 2007)

Kommentit (0)

Vastauksesi