Löysin antikvariaatista Valistuksen kustantaman, kansakoulussa lukemani kirjan:...

Löysin antikvariaatista Valistuksen kustantaman, kansakoulussa lukemani kirjan:...

Löysin antikvariaatista Valistuksen kustantaman, kansakoulussa lukemani kirjan: Lukutunnin kirja IV Lukemisen oppikirja kansakoulun IV tai III luokalle ( toim. Paavo Kuosmanen, Eero Salola, Otro Kontturi ).
Muistelen, että siinä olisi ollut tarina pojasta, joka meni yhdessä isänsä kanssa metsään hakemaan vitsan selkäsaunaa varten. Isä rankaisi poikaa siksi, että hän oli kotona ottanut ilman lupaa karkkipussista kaksi karkkia. Poika oli tarinan lopussa kiitollinen isälleen rangaistuksestaan.
En löytänyt tarinaa kirjasta, joka oli painettu Tampereen Kirjapainossa vuonna 1962.
Olin 3-4 luokilla vuosina 1966-68. Niin elävästi muistan jopa tarinaan liittyvän kuvan, etten jaksa uskoa, että muistoni olisi oman mielikuvitukseni tuotetta. Onko tarina mahdollisesti poistettu kirjasta, mutta luimme koulussa vanhaa painosta vai onko tarina ollut saman lukukirjasarjan toisessa kirjassa? Aiheuttiko kirjan tarina aikakautenaan minkäänlaista keskustelua? Alettiinhan jo seuraavalla vuosikymmenellä valmistella lakia, jossa lasten ruumiillinen kurittaminen kiellettiin.

Vastaus

Kansallisbibliografia (https://fennica.linneanet.fi/) antaa fraasilla ”Lukutunnin kirja” joukon viitteitä, joitten mukaan kyseisestä teoksesta on tosiaan olemassa eri painoksia; tarkkaan ottaen vuoden 1962 painos, jota nyt olette tutkinut, sekä vuosien 1966 että 1968 painokset, josta jälkimmäisestä on otettu vielä lisäpainoksia. Se, ettei etsimänne tarina löytynyt vuoden 1962 painoksesta, kertoo todennäköisesti siitä että se on otettu mukaan vasta vuoden 1966 painokseen, jolloin kävitte mainitsemianne koululuokkia. 1960-luvullahan lasten ruumiillinen kurittaminen ei vielä ollut rangaistava teko, vaan se kiellettiin Suomessa lailla vasta 1984. 1960-luku tunnetaan murroskautena, jolloin monissa asioissa tapahtui ilmapiirin vapautumista, mutta oppikirjatasolla muutokset eivät kyllä varmasti vielä vuonna 1966 näkyneet, joten siinä mielessä on mahdollista, että kyseisenlainen tarina on kirjaan ensimmäisen painoksen jälkeen vasta lisätty. Se voisi olla myös saman lukukirjasarjan toisessa osassa, mutta myös ne ovat ilmestyneet 1962 jälkeen.

Täyden selvyyden asiaan kuitenkin saa vierailemalla Kansalliskirjastossa (Unioninkatu 36, http://www.kansalliskirjasto.fi) ja tilaamalla kansalliskokoelmasta luettavakseen kyseiset teoksen eri painokset, tai vielä sarjan muita osia. Yhteydenotto sähköpostitse tai puhelimitse tapahtuu seuraavin yhteystiedoin: kk-palvelu@helsinki.fi , tai puhelin (09) 191 23196.

Ylen Elävästä arkistosta löytyy aikakauden henkeä kuvittavia fimitallenteita otsikolla ”Lasten kuritus 1960-luvulla”, sekä Wikipediasta artikkeli ”Kuritus”, jota tässä on osittain käytetty lähteenä.

Kommentit (0)

Vastauksesi