Lokeilla on taitaa olla poikaset juuri tähän aikaan vuodesta, koska ne...

Lokeilla on taitaa olla poikaset juuri tähän aikaan vuodesta, koska ne...

Hei!
Lokeilla on taitaa olla poikaset juuri tähän aikaan vuodesta, koska ne käyttäytyvät niin agressiivisesti. Olen pari kertaa joutunut lokkien hyökkäyksen kohteeksi ulkoilutaessani koiraamme, ja juossut sekä koiramme, että oman henkeni edestä karkuun. Olen huutanut ja haukkunut lokkeja hulluiksi, mutta se ei ole auttanut.
Onko jotain ääntä tms., jolla nuo hyökkäävät, hullut lokit saisi karkoitettua?

Vastaus

Hei,

lokeilla on menossa kesän kiivain lastenkaitsentavaihe. Lokit puolustavat poikasiaan ärhäkimmin silloin, kun poikaset ovat jo maassa, mutta vielä lentokyvyttömiä.

Kun lokit tekevät ihmistä kohti noita kuvaamiasi lentokoukkauksia, maassa oleva poikanen on jossain lähistöllä ja emolinnut kokevat sinut uhaksi sille.

Jälkeläistään puolustavia lokkeja ei saa millään pelottelukonsteilla aisoihin, sillä niillä on aivan liian vahva suojelemisvaisto. Ainoaksi keinoksi jää sopeuttaa oma toimintansa siivekkäiden mukaan. Huutaminen ja haukkuminen ei ainakaan auta – todennäköisesti lokit vain kokevat sinut silloin entistä suuremmaksi uhaksi ja voimakkaan suojeluvaistonsa ajamana ”pommittavat” yhä kiivaammin. (Myöskään kauniisti puhuminen ei auta, kokeiltu on. :-) )

Paras tapa kestää lentoiskujen kausi on
- ymmärtää, mikä lokit siihen ajaa
- hyväksyä, että ne eivät voi vaistonvaraiselle käytökselleen mitään
- käyttäytyä itse edelliset seikat huomioiden eli siirtyä mahdollisimman nopeasti ja vähin äänin kauemmas koukkailevista lokeista (ja niiden suojelemasta poikasesta)
- käden nosto pään päälle estää koukkailun liian läheltä päätä
- myös sateenvarjo ajaa saman asian

Onneksi poikaset kasvavat hyvää vauhtia ja pääsevät pian siivilleen. ”Pommituskausi” kestääkin kesäisin vain noin kaksi, kolme viikkoa. Ei siis muuta kuin ripeästi ja vähin äänin ongelmallisten paikkojen ohi, niin koukkailut jäävät minimiin.

Hyvää kesää ja sinulle ja velvollisuudentuntoisesti poikasiaan hoitaville lokkinaapureillesi!

Pelastuslaitos: Antakaa lokkien riehua rauhassa
http://www.vartti.fi/artikkeli/787ac9e5-245d-402e-afe7-84f6130a1ecc

Usein kysyttyä linnuista
http://www.hel.fi/hki/ymk/fi/El_imet/H_iritseviksi+koetut+linnut#aggress...

Kommentit (0)

Vastauksesi