Lojuin kerran sijoiltaan menneen polveni vuoksi Töölön sairaalassa.

Lojuin kerran sijoiltaan menneen polveni vuoksi Töölön sairaalassa.

Satuin kuulemaan miten osa potilaista soitellessaan omaisilleen, työpaikalleen sanoi: Olen täällä Töölöössä ja toiset sanoivat olen täällä Töölössä. (Siis siinä sairaalassa). Munaanko itseni pahastikin, jos sanon vierailevani tai olevani Töölöössä?

2 vastausta

Kielitoimiston ohjeen mukaan sana Töölö -> Töölössä. Samalla todetaan, että muoto Töölööseen on ollut suosittu puhekielessä. Pidennetty loppuvokaali on luultavasti ollut ruotsin kielen vaikutusta. Asiasta näkee kuitenkin väännettävän peistä ajoittain varsinkin verkossa. Jotkut tuntuvan kokevan jommankumman version käytön olennaiseksi osaksi paikallisidentiteettiä tai sitten kielioppirikoksena. Omat kokemukseni alueella asuessa ovat olleet samanlaiset kuin kysyjällä, eli osa käyttää yhtä, osa toista. Kukaan ei ole pitänyt asiaa suurena munauksena tai ainakaan nostanut asiasta meteliä.

Kommentit (0)
04.04.201906:48
4617
10

Yleisesti sanotaan kun ollaan siinä sairaalassa, että olen Töölössä. Viitaten juuri sairaalaan. Sen sijaan voidaan sanoa: Menen kaverin asunnolle Töölööseen tai ratikka menee Töölööseen. Ainakin omassa mielessäni nämä ovat hieman eri asioita.

Kommentit (1)
Menevätkö he myös Haagaaseen ja Eiraaseen? :)
4.4.2019 07:46 Köpi K 59068

Vastauksesi