Lisätäänkö muissa maissa suolaan jodia?

Lisätäänkö muissa maissa suolaan jodia?

Hei!

Lisätäänkö muissa maissa suolaan jodia? Voinko luottaa siihen, että jodinsaantini on turvattu, jos käytän ruuanvalmistuksessani pääsääntöisesti soijakastikkeita tai liha-/kasvis-yms. liemiä ja muulloin merisuolaa?

Vastaus

Pöytäsuolaan lisätään jodia ainakin Tanskassa, Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa seuraavan artikkelin mukaan: http://pikenruoka.blogspot.com/2009/02/jodi.html
Jodia on alettu lisätä ruokasuolaan myös USA:ssa vuonna 1924. (Lindholm 2010, s. 143.) Teos: Lindholm, Risto
Vitamiinikirja : ruoka vitamiinien ja hivenaineiden lähteenä / Risto Lindholm
Vantaa : Moreeni, 2010 (Porvoo : WS Bookwell)
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C%7CRb1961253%7CSruoka+vitamiini...

Em. teoksessa aikuisten naisten ja miesten jodinsaantisuosituksesksi mainitaan 150 mikrog/vrk.Tarpeen tyydyttäminen suomalaisesta ravinnosta ei ole mitenkään vaikeaa.Tärkeimpiä jodinsaannin lähteitä ovat ruokasuola, maito, maitotaloustuotteet, kananmunat, merikalat jne. Etenkin merilevissä saattaa olla suuriakin määriä jodia. (Lindholm 2010, 143-144, 167.)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Finelin tietokannasta löytyvät jodin suositeltavat saantimäärät/vrk http://www.fineli.fi/component.php?compid=2189&lang=fi
sekä eniten ja vähiten jodia sisältävät elintarvikkeet
http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2189&lang=fi
Tästä tietokannasta voit tarkistaa, saatko suositellun määrän jodia päivittäin.

Myös artikkelista 'Kivennäisaineiden merkitys ja suositeltava saanti' löytyvät jodin saantisuositukset/vrk.
http://opetus.ruokatieto.fi/Suomeksi/Nuoret/Ravitsemus/Suojaravintoainee...
Lisäksi Vegaaniliitto ry:n sivuilla on taulukko jodin saantisuosituksista. http://www.vegaaniliitto.fi/vegaia/2007/talvi/jodi.html

Jodista tietoa sivuilla 190-192 myös teoksessa: Peltosaari, Leena
Ravitsemustieto / Leena Peltosaari, Hilkka Raukola, Raija Partanen ; [kuvitus: Jorma Nousiainen]
Helsingissä : Otava, 2002
Uud. laitos
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C%7CRb1609484%7CSravitsemustieto...

Tanskassa on tutkittu, että jodin lisääminen suolaan on lisännyt myös hypertyreoosia. Samansuuntaisia tuloksia oli saatu myös Tasmaniassa, Sveitsissä ja Australiassa. http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/uusinnumero?p_p_id=dlehtihaku_view...

Lääketieteellisessä aikakauskirja Duodecimissa on myös artikkeli, jonka mukaan jodinpuutosta esiintyy monissa Euroopan maissa mutta ei Suomessa: http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/uusinnumero?p_p_id=dlehtihaku_view...

Duodecim-lehdessä on myös seuraava artikkeli 'Vaarantaako suolan käytön vähentäminen jodin saantia?'
A Nissinen, O Lindqvist, T Eronen, P Pietinen ja P Puska
1983;99(9):593
http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=dlehtitoc_WAR_dleht...

Seuraavan Suomen Lääkärilehden artikkelin mukaan jodin saannin yleistilanne Suomessa on hyvä. Ekholm P, Viksten J, Suojanen A, Varp P. Saavatko suomalaiset sopivasti jodia? Suomen Lääkärilehti 1994;49:2546–9
http://www.fimnet.fi/cgi-cug/brs/brshowdoc.pl?start=1&session_id=69702.9...

Kommentit (0)

Vastauksesi