Lintsin karusellin maalaukset

Lintsin karusellin maalaukset

Karuselli on ymmärtääkseni Lintsin vanhimpia laitteita. Sen yläpaneeli on täynnä kömpelöitä, värikkäitä, lähes naivistisia maalauksia, joissa on antiikin hahmoja, kupidoja, ym. nymfejä lammen tai lähteen äärellä. Ymmärrän 1954 tulleesta laitteesta, että sieltä voi tarkasti tunnistaa Marilyn Monroen peppu paljaana. Muttamutta... olen ollut löytävinäni jostain maalauksesta mennä vuosien italialaisen parlamentaarikon ja pornotähden Ilona Stallerin eli Cicciolinan, sekä italialaisen -80-luvun alun poptähden Sabrina Salernon. Olenko oikeassa vai kujalla ? Kuka ja minä vuonna on nämä nykyiset maalaukset tehnyt ?

Vastaus

Liina Junkkarin laatimassa opinnäytetyössä Linnanmäen Karuselli : Historia, dokumentointi ja merkitysanalyysi selvitetään varsin hyvin karusellin historiaa, rakennetta ja jonkin verran myös koristelua.

Linnanmäen karuselli on tosiaankin huvipuiston vanhimpia laitteita. Se on viihdyttänyt kävijöitä vuodesta 1954 alkaen. Alkujaan karuselli valmistettiin Saksassa, joidenkin tietojen mukaan 1896. Talven ajaksi se puretaan osiin ja kootaan taas keväällä. Alkuperäisen rakenteen kuluneita osia on vaihdettu tarpeen mukaan uusiin ja laitteeseen on tehty useita ulkonäköön vaikuttavia muutoksia. Myös karusellin maalaukset ovat muuttuneet ajan myötä. Suurempi maalausurakka oli vuonna 1977, kun karusellia maalasi kuuluisa Kööpenhaminan Tivolin koristemaalari Wille Willumsen. Toinen suuri maalausurakka oli vuonna 1996, jolloin karuselli täytti 100 vuotta. Fasadit ja muut pinnat on uudelleenmaalattu useampaan kertaan. Kuva-aiheet ovat pysyneet silti aina varsin samantyyppisinä. Yläfasadeja ovat aina koristaneet kuvat naisista, enkeleistä ja soittimista idyllisissä puutarhoissa. Konehuoneen seinillä muutokset maalauksissa ovat olleet suurempia. Tällä hetkellä seiniä koristaa vuonna 1996 maalatut neljä potrettia: kolme tummahiuksista pariskuntaa, ja yksi vaaleahiuksinen kapteeni syleilemässä erehdyttävästi Marilyn Monroeta muistuttavaa vaaleaa naista. Vuodesta 1988 alkaen karusellin maalaustyöt ovat olleet suomalaisen Maalaamo HKS Team Oy:n vastuulla. Fasadien naishahmoista yksi muistuttaa kasvoiltaan maalarin tytärtä, toinen ex-vaimoa ja kolmas Marilyn Monroeta.

Kommentit (0)

Vastauksesi