Linnan käymälä?

Linnan käymälä?

Millainen oli entisaikojen linnojen käymälä? Esimerkiksi aikana, jota Game of Thrones-sarjassa eletään.

4 vastausta

Esimerkiksi Olavinlinnassa (Savonlinna) käymälä on samantyyppinen kuin suomalaisessa ulkohuussissa yleensäkin. Reiästä on suora ja huima useiden metrien pudotus kalliolle, jolla linna seisoo. Tämä kuriositeetti kerrottiin ja näytettiin Olavinlinnan opastetulla kierroksella.

Kommentit (0)
08.01.201515:07
16895
85

kaupungeissa ulosteastiat tyhjennettiin ovesta tai ikkunasta kadulle, siihen vaan. italiassa on joissain kaupungeissa keskiajalta peräisin olevia asuintaloja, joissa on yhä nähtävissä kivitalon ylempään kerrokseen rakennettu puinen ulokehökkeli, jonka lattiassa on reikä - sen ali kulkiessaan oppi varmaan varomaan. linnoissa on ollut hevosia, sikoja, vuohia, kanoja ja lehmiäkin, joiden jätöksiä jonkun on pitänyt siirrellä vähän sivummalle, eiköhän ihmisten tuotoksille ole ollut sija niillä samoilla huudeilla. jos muurin alla ei ole vihulaista jousen kanssa, tosi "ritari" tietysti vain istuu siihen muurin ulkoreunalle ja...

Kommentit (0)
13.01.201522:59
6108
57

Laajoilla maailmanmatkoillani olen myös poikennut Pekingissä keisareiden Kielletyssä kaupungissa. Hauska visailukysymys on: montako vessaa oli Kielletyssä kaupungissa?  Juonipaljastuksia: 0 kpl, koska keisari oli jumala ja jumalat eivät kakkaa. Mutta kakkasi ja pissihän keisarikin toki. Siksi oli isoja ruukkuja, joihin keisari ja muu väki laskivat ja ponnistivat tuotoksensa, ja iso trafiikki niiden logistiikassa.

Mutta koska keisari ei jumalana kakannut, ei hänellä ollut luonnollisesti tarvetta pyyhkiä tahi pestä pyllyään. Jäihän sinne keisarinkin pyllyyn perskeet. Miten toimia? Toimittiin ajan eetoksen mukaisesti. Keisarin eunukeista oli arvokkain se, joka nuoli keisarin pyllyn puhtaaksi. Näin olen antanut itselleni kiinalaisen kertoa Kielletyssä kaupungissa, ja mitä sitä väkeä opin tuntemaan, uskon tarinan.

Kommentit (0)
13.01.201521:22
20491
51

Muissakin linnoissa on ollut Olavinlinnan tapaisia käymälöitä. Tosin kuninkaalliset ovat saattaneet istahtaa reikätuolille, jonka palveluskunta on sitten tyhjentänyt. 

Kommentit (0)

Vastauksesi