Limpparikuplien poissekoittamisen vaikutus juoman lämpöön?

Limpparikuplien poissekoittamisen vaikutus juoman lämpöön?

Jos sekoitan lusikalla juomalasissa olevaa limonadia niin, että siinä olevat kuplat poistuvat, niin vaikuttaako se juoman lämpöön eri tavalla, kuin kuplattoman juoman sekoittaminen?

Vastaus
27.01.201914:16
2173
23

Koska kuplat ovat jo kaasumaisessa muodossa, niin niiden vapautuminen ei vaikuttane mitenkään. Mutta ilmeisesti limsan nesteeseen liuennutta kaasua (liuennut kaasu muodostaa uusia kuplia) myös haihtuu, jolloin sen olomuoto käsittääkseni muuttuu, eli se höyrystyy nesteestä kaasuksi. Kaasumaisena aineella on enemmän lämpöliikettä, jonka se ottaa mukaansa limsasta. Limsa siis periaatteessa jäähtyy. Tämä lämpöliike on sitä samaa energiaa, jota tarvittiin hiilidioksidin pumppaamiseen limpparinesteeseen.

Asiaa kuitenkin mutkistaa, että sekoittamisen aiheuttama kitka vapauttaa lämpöä limsaan. Puhumattakaan, jos sekoittamisväline on lämpimämpi, kuin limsa. Tapahtuman aikana tietenkin ympäristö voi jäähdyttää tai lämmittää limsaa, mikäli on lämpötilaero. Lisäksi limonadista haihtuu vettä, mikä taas jäähdyttää limsaa.

Joka tapauksessa vaikutukset lienevät pieniä. Vastaus perustuu lukion oppimäärään. Joku varsinainen asiantuntija voi tietää paremmin.

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi