Liittyykö anaaliseksiin terveyshaittoja?

Liittyykö anaaliseksiin terveyshaittoja?

Vastaus
14.02.201810:08
1961
37

Anaaliseksiin ei liity terveyshaittoja, jos ollaan huolellisia ja muistetaan muutama tärkeä seikka. Anaaliseksihän voi tarkoittaa monenlaista seksiä, josta anaaliyhdyntä on vain yksi tapa. Peräaukon koskettelu ja hyväily käsin, suulla tai muuten on sekin anaaliseksiä.
 
Peräaukon ympärillä ja peräsuolessa on paljon bakteereita, siksi hygieniasta tulee pitää huolta. Ennen peräaukon hyväilyä kannattaa peräaukon seutu pestä huolellisesti. Suuseksisuojaa kannattaa käyttää peräaukon päällä suulla hyväillessä. Bakteereiden kulkeutuminen suuhun voi aiheuttaa esimerkiksi mahataudin. Myös A- ja B-hepatiittivirukset voivat tarttua tällä tavalla.
 
Peräaukkoa ympäröivät napakat sulkijalihakset, joiden rentouttaminen on välttämätöntä anaaliyhdynnän, fistauksen tai sormettamisen yhteydessä. Jos lihakset ovat jännittyneet, tuntuu kipua ja herkkä limakalvo anaalikanavassa saattaa vaurioitua. Lihasten rentouttamista kannattaa siis harjoitella ja seksin aikana edetä todella rauhallisesti ja hitaasti.
 
Hygienia- ja mukavuussyistä ennen anaaliyhdyntää voi suolen sisältöä, siis ulostetta, poistaa suolihuuhtelun tai peräruiskeiden avulla.
 
Erittäin tärkeä asia anaaliseksissä on liukuvoiteen käyttö. Toisin kuin emättimisessä, ei anaalialueella, anaalikanavassa ja peräsuolessa ole luonnollista liukastetta. Siksi yhdynnässä tai sormettaessa limakalvo saattaa mennä hankauksesta rikki. Liukuvoiteeksi käyvät samat tuotteet kuin muussakin seksissä, mutta anaaliyhdyntää on olemassa myös paksumpia liukkareita.
 
Kondomin käyttö anaaliyhdynnässä on välttämätöntä. Seksitaudit tarttuvat myös anaaliseksissä. Kondomi suojaa myös suolistobakteereilta ja -viruksilta. Kondomilla kannattaa suojata myös seksilelut, kuten dildot, varsinkin, jos niitä käyttää useampi ihminen.
 
HivPointin Anaaliseksin ABC –opas sisältää lisää tietoa aiheesta. Opas löytyy täältä:
http://hivpoint.fi/wp-content/uploads/2016/12/AnaaliABC105x148_2017_nettiversio.pdf

Kommentit (0)

Vastauksesi