Liittoon kuuluminen perheyrityksessä

Liittoon kuuluminen perheyrityksessä

Hei, onko olemassa jotain sellaista ammattiliittoa, johon voisin hakea jäsenyyttä, kun työskentelen perheyrityksessä? Toimintamme loppuu noin puolen vuoden päästä kun vanhempani jäävät eläkkeelle. Olen ollut aina ansiotyössä heille, eikä minulla ole mitään omistajasidoksia yritykseen. Tuntuu, että kaikissa liitoissa esteenä on se, että työskentelee perheyrityksessä, mutta onko tilanne tosiaan näin? Millä hakea itselle toimeentulotukea/ korvausta, tms.? Eihän sillä Kelan noin 500 € kk pärjää millään! Miten vuokra+laskut+ muut menot pitäisi maksaa, ennen kuin pääsee johonkin uusiin töihin? Rankaistaanko työntekijää siitä, että hän on tehnyt elämänuransa perheyrityksessä? :(

4 vastausta

Kiperä kysymys, johon ei näytä löytyvän selkeää vastausta. Työttömyyskassojen kelpoisuusehdoissa todetaan, että yrittäjät eivät voi niihin liittyä; yrittäjän määritelmä on monimutkainen. YTK:n sivuilla on esimerkkejä.

Kommentit (0)
09.12.201522:52
63
63

Itse kuulun Ertoon. Ertolla tuntevat käsitteen "yrittäjäjäsenyys".

Työskentelen perheyrityksessä.

Kommentit (0)
09.12.201515:49
18143
22

Vaikka löytäisit liiton, et välttämättä saa työttömyyskassasta päivärahaa, jos et ole ollut jäsenenä riittävän kauan. En tiedä miten paljon tämä vaihtelee eri kassoissa, tai onko se märätty laissa, mutta ainakin eräässä ammattiliiton kassassa aikaraja on kaksi vuotta. Pitää siis olla liitossa ja sen myötä kassassa jäsenenä ainakin 2 vuotta ennen kuin on oikeutettu ansiopäivärahaan.

Kommentit (0)
09.12.201515:58
77753
15

Jos ei kelpaa työntekijöiden työttömyyskassaan (esim YTK), kannattaa pikaisesti liittyä yrittäjien kassaan (SYT-kassa, AYT-kassa). Siellä on varmaan sama 26 viikon ehto kassassa ja töissä olemiselle, jotta on oikeutettu korvauksiin.

Työntekijää ei suinkaan rangaista perheyrityksessä työskentelemisestä. Hänen olisi vain pitänyt liittyä (hyvissä ajoin) yrittäjäkassaan, kuten tavalliset työntekijät liittyvät heidän työttömyyskassaansa. Jos on päättänyt elää kassojen ulkopuolella, ei siitä voi syyttää kyllä muita kuin itseään. Vanhempien jossain vaiheessa eläkkeelle jäämisenkään ei kai pitäisi olla yllätys.

Lue kuitenkin tuon linkitetyn sivun viimeinen lause, ehkäpä kelpaat YTK:honkin.

Kommentit (0)

Vastauksesi