Liinavaatteiden taittelu

Liinavaatteiden taittelu

Miksi lakanat taiteltiin säilytykseen ennen näin: -ensin reunat yhteen pituussuunnassa - sitten toinen reuna alas vasemmalle ja toinen reuna alas oikealle (oletus että taittamaton reuna on ylöspäin) -ja sitten rulaattiin lakana tiukalle rullalle kun ensin oli makeloitu / silitetty Oliko syynä säiltystilan mitta vai vain jonkun keksimä tapa? Vastaavasti tyynyn liina taiteleltiin pituussuunnassa kolmia ja sitten poikittain myös kolmia. Näin ainakin äitini joka oli syntynyt 1912 opetti meitä tyttäriä vielä 1960 luvulla

2 vastausta
09.01.201917:28
18178
20

Verrattuna TV-mainoksista tuttuun tapaan rullata lakanat rullalle taittelun etu on se, että lakanaan tulee vain tarkoitetut taitokset, ei ylimääräisiä ryppyjä. Paksussa rullassa kun sisemmät osat puristuvat ryppyyn.

Muistelen lukeneeni jostain artikkelista huomion, että tämä laskostustapa on käytössä luterilaisissa maissa. En tiedä pitääkö paikkansa.

Muokkaus:

Luin kysymyksen huolimattomasti, enkä huomannut että kysyjä aloittaa poikkisuuntaisesta taittelusta. Perinteinen suomalainen (luterilainen?) taittelu aloitetaan pitkittäistaitteista, ja sitten taitellaan poikittain ensin kolmeen osaan ja sitten vaikka kolmeen osaan, ei siis rullata. Tauteltuna lakana pysyy hyllyssä paikallaan paljon paremmin kuin rullattuna.

Kommentit (0)
10.01.201917:17
26868
10

Todella mielenkiintoista. Meillä äitini vm -16 opetti toisin,  Taiteltiin lakana aluksi pitkittäin neljään osaan kuten yllä, ja jatkettiin taittamalla poikittain, rullaus tehtiin vasta aivan viime vaiheessa yhden kerran pyöreäsivuiseksi taittamalla - olipas hassusti sanottu. Tyynyliinat taiteltiin pituussuunnassa yhden kerran ja sitten poikkisuunnassa 1-2 kertaa riippuen tyynyliinan koosta. Muotoonommeltuja lakanoita ei tietenkään ollut, joten niiden taittamisessa ei tarvinnut nähdä päänvaivaa, joka näyttää olevan netissä paljon esillä. Eikä tupla/king size-lakanoita tms. myöskään.

Ehkäpä kyse on kaapin koosta ja muodosta...?

Ehkä taittelumallin taustalla on alttariliinan viikkaaminen?

Kommentit (1)
Kappas, en lukenutkaan kysymystä riittävän tarkasi. Omassa vastauksessani oletin että ... Kappas, en lukenutkaan kysymystä riittävän tarkasi. Omassa vastauksessani oletin että aloitetaan pituussuunnasta.
11.1.2019 06:42 Telttu Ella 18178

Vastauksesi