Leveneekö nuoren tytön lantio vielä kuukautisten jälkeenkin? Vai onko se...

Leveneekö nuoren tytön lantio vielä kuukautisten jälkeenkin? Vai onko se...

Vastaus

Tarkoitat varmaan, että leveneekö tytön lantio vielä kuukautisten alkamisen jälkeenkin?

Tytöillä puberteetin alkamisen aiheuttaa hormonihirviö nimeltä estrogeeni. Varhaisteinin elimistössä hormoni käynnistää lukuisia muutoksia, joista yksi on lantion luisen kanavan leveneminen, josta tietysti seuraa lantion ulkoistenkin mittojen leveneminen. Naissukuhormonit lisäävät samalla rasvakudoksen määrää. Ja murrosikäisellä rasvaa kertyy erityisesti rintoihin ja lantion seudulle. Rimpulaisen tytön kaareutuminen pehmeän naiselliseksi on siis osittain rasvakudoksen ansiota.

Estrogeeni kuitenkin myös edistää luiden kasvulevyjen sulkeutumista ja vaikuttaa siten pituuskasvun päättymiseen. Jos tyttö esimerkiksi joutuu käyttämään estrogeenivalmisteita viivästyneen puberteetin hoitoon, liian suuri annostus voikin aiheuttaa kasvavien luiden ennen aikaista luutumista. Varhain alkanut murrosikä myös nipistää tytöltä pituutta verrattuna niihin senttimetreihin, mihin hänen on aikaisemmin ennustettu venähtävän. Estrogeenin tuotanto kun on lisääntynyt varhain ja sille on altistuttu tavallista pidempään. Ehkä lantiokin voi jäädä siksi kapeammaksi kuin oli alkujaan tarkoitus?

Tytöt alkavat humahtaa pituutta pian ensimmäisten murrosiän merkkien ilmestymisen jälkeen, tosin tytöillä kasvu ei useinkaan ole yhtä voimakas kuin pojilla. Kasvu hidastuu asteittain ja samalla kuukautiset tulevat. Rasvaa kertyy kehoon vielä voimakkaasti. Tytöt saavuttavat aikuispituutensa keskimäärin kaksi vuotta ensimmäisten vuotojensa jälkeen. Kun murrosiän ja kuukautisten alkaminen ovat yksilöllisiä – ja perinnöllisiä – ominaisuuksia, kehittyy nuoren pituus ja luusto ylipäätään omaan persoonalliseen tahtiinsa.

Murrosikäisellä eri ruumiinosien luut vielä kehittyvät eri tahtia. Kasvua toki tapahtuu koko kehossa yhtä aikaa, mutta kiivain tahti etenee tavallaan maan tasalta olkapäihin – tai ulokkeista kehon keskustaan. Ensin aikuiskokoonsa nimittäin muokkaantuvat jalkojen luut, sitten sääret, käsivarret, reidet ja olkaluut. Vasta viimeisenä muotonsa saavuttavat lantio, selkä ja olkanivelet. Varsinkin selän alueella luusto lujittuu lopullisesti vasta noin kaksi vuotta pituuskasvun päättymisen jälkeen. Lantio siis voi kypsyä pitkälle nuoruuteen.

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Murrosik%C3%A4
http://fi.wikipedia.org/wiki/Estrogeeni
http://opinnot.internetix.fi/fi/materiaalit/bi/bi4/4_lisaantyminen_ja_yk...
http://www.terveurheilija.fi/kymppiympyra/2taso/nuorenkasvujakehitys/kas...
http://koti.armas.fi/~T-klubi/hakkarainen.pdf
http://pilleri.spt.fi/neuvola/naiset.html
http://www.terkkari.fi/?page=8614381&id=3818666

Kommentit (0)

Vastauksesi