Leivonnaisten säilöminen paistamattomina

Leivonnaisten säilöminen paistamattomina

Pidän vastapaistetuista leivonnaisista todella paljon, mutta olen laiska leipomaan, joten olen miettinyt onnistuisiko paistamattomien leivonnaisten säilytys jääkaapissa/pakastimessa jonka jälkeen voisin vain lämmittää uunin ja paistaa leivonnaiset aivan kuten kauppojen pakastealtaan leivonnaiset. Tarkoituksena olisi leipoa kerralla isompi erä ja paistaa ne useampana päivänä, mutta munan säilyminen rikottuna hieman epäilyttää, joten voinko tehdä täytteen jossa on rikottu muna, vai pitääkö täyte tehdä ennen paistoa? Kuinka kauan taikina säilyy jääkaapissa ja pitääkö taikina laittaa pakkaseen jos tarkoitus säilyttää pitempi aika ja sulatetaanko taikina pakastamisen jälkeen vai laitetaanko se suoraan uuniin?

Vastaus

Hei! Kysyin asiaa vielä tutulta kokilta ja hän vastasi, että raakataikinan säilyttäminen jääkaapissa/pakastaminen onnistuu, kun pitää mielessä muutaman perusasian. Taikinan täytyy olla hiivataikinaa (pulla/sämpylätaikina) tai murotaikinaa, mutta esim. vaahdotettujen kakkutaikinoiden säilytys tai pakastaminen ei onnistu.

Taikinat, joissa on käytetty kananmunaa, säilyvät jääkaapissa kaksi päivää, pakastimessa kuukausia. Hiivataikinat voi nostattaa joko ennen tai jälkeen pakastamisen. Jos nostatat taikinan ennen pakastamista, sitä on hankalampi käsitellä ja leivonnaiset on parasta pakastaa ensin pellillä ja siirtää sitten rasiaan tai pakastepussiin. Voit pakastaa taikinan myös suoraan joko könttänä tai vaikka tankoina ja sulamisen jälkeen leipoa normaalisti ja nostattaa leivonnaiset ennen paistamista. Vielä vinkiksi, pakastettavaan taikinaan kannattaa laittaa vähän enemmän hiivaa kuin normaalisti.

Rasvapohjaiset murotaikina -tyyppiset piirakkapohjat voi huoleti pakastaa tai säilyttää pari päivää jääkaapissa. Huomaa myös: mitä enemmän rasvaa pakastettava tuote sisältää, sitä lyhyempi pakastusaika. 

Alla olevissa linkeissä on lisää hyödyllistä tietoa.

Kommentit (0)

Vastauksesi