Leivinpaperin todellinen syttymislämpö?

Leivinpaperin todellinen syttymislämpö?

Leivinpaperin todellinen syttymislämpö? Haluan paistaa vihannekset uunissa oikein kypsiksi ~1h jolloin ne hilloutuu, makeutuu ja hieman ruskettuu/tummuu ja silloin ne tulee laittaa sähköuunin ylimmälle tasolle ja lämpöä reilusti yli 250 celsiusta (ylä ja alalämpö -asetuksella). Varmistan myös, ettei leivinpaperin reunat kosketa vastuksia, jolloin ne voisivat helpommin syttyä palamaan. Leivinpaperissa lukee että se kestää 250 celsiusasteeseen saakka. Mutta kestäähän se enemmänkin mutta kuinka paljon? Voinko kuumentaa huoletta myös 300 celsiusasteessa vihannekseni jatkossa ja mikä on yleinen varmuuskerroin leivinpapereissa ja paljonko uunin lämpötila voi heittää todellisesta luvusta? Tässä sähköhellassa kuulemma 225 on todellisuudessa 250 -celssiusastetta.

Vastaus

 Kun itse paahdan juureksia uunissa, en käytä leivinpaperia ollenkaan vaan minulla on tähän tarkoitukseen keraaminen vuoka. Vuoan pintaan saattaa palaa osa vihannesten nesteistä, mutta vuokaa liotttamalla kaikki tahrat ovat aina lähteneet pois.

Voipaperin syttymislämpötilasta on meiltä kysytty aiemminkin. Tässä vastaus:

Yleisimmin leivinpaperin lämmönkesto on 225-250 astetta Celsiusta (esim. Serlan ja Brunon valmistamat leivinpaperit, tieto löytyy heidän nettisivuiltaan) mutta Ylen Kuningaskuluttajan leivinpapereiden lämmönkestotesti muistuttaa, että "kotitalouksien uunien mittareiden virhemarginaali saattaa olla jopa 70 astetta ja uunin seinien lämpötila on huomattavasti korkeampi kuin mittarista asetettu paistolämpötila". Tästä syystä ei saa käyttää liian isoja leivinpaperiarkkeja, jotka saattaisivat osua uunin seinämiin.

Testissä leivinpapereiden leimahduspiste oli n. 300-310 astetta. Leivinpapereiden pakkauksessa pitäisi aina olla maininta tuotteen lämmönkestosta ja sitä tulee noudattaa. Samaa leivinpaperiarkkia ei myöskään tule käyttää montaa kertaa uudestaan, koska paistaessa ruuista irtoaa rasvaa joka jää paperin päälle ja kun rasvaa on kertynyt tarpeeksi, saattaa se leimahtaa liekkihin.

Liekkien leimahtamisen varalle Kuningaskuluttajan sivuilla on seuraavanlainen yleisohje: "älä avaa uunin luukkua, palo hiipuu hapen loppuessa omia aikojaan, luukun avaaminen taas saattaa antaa liekeille lisävoimaa."

Voipaperi sen sijaan on tarkoitettu ainoastaan kääre- ja aluspaperina käytettäväksi, se ei sovellu uuniin lainkaan. Uuniin ei voipaperia saa siis laittaa, näin kerrottiin Serlalta.

Lähteet:
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/556
http://www.serla.com/portal/suomi/tuotteet/ruoanlaittotuotteet/

 
 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi