Leikkipuisto.

Leikkipuisto.

Mihin avattiin Helsingin ensimmäinen leikkipuisto? Ja mistä/kuka tämä idea tuli.

Vastaus

Vuonna 2014 Helsingin leikkipuistotoiminta täytti sata vuotta. Suomen Voimisteluopettajainliitto teki aloitteen leikkipuistotoiminnan aloittamisesta kesäisin Helsingissä vuonna 1913. Seuraavana vuonna viidessä puistossa oli toimintaa muutaman tunnin ajan päivittäin. Säännöllinen toiminta alkoi vuonna 1915. Syyskuussa 1951 perustettiin ensimmäinen ympärivuotinen leikkipuisto Brahe Kallion kaupunginosaan.

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa on aiemmin kysytty Helsingin puistotätitoiminnan historiasta. Vastauksessa sivuttiin myös leikkipuistotoimintaa. "Leikkikenttätoiminta, vuodesta 1981 leikkipuistotoiminta, alkoi Helsingissä kesällä 1914 Suomen Voimistelunopettajain liiton järjestämänä. Ensimmäisenä kesänä leikittiin Kallion kansakoulun pihalla ja Kapteeninkadun puistossa. Ensimmäinen kokovuotinen leikkikenttä oli Brahen leikkikenttä, joka aloitti toimintansa vuonna 1951 Kalliossa."

Leikkipuisto-nimitys tuli siis käyttöön virallisesti vasta 1980-luvulla, mutta leikkikenttätoimintaa oli jo vuosisadan alkupuolella. Kun kaupungin leikkikenttätoiminta vietti 50-vuotisjuhlaansa vuonna 1964, kirjoitettiin Helsingin Sanomissa, että aluksi tarkoitus oli "koota lapset pois kadulta ja huolehtia lasten riittävästä ulkoilusta." Tätä pidettiin edelleen tärkeänä: "Lasten elämä ja liikkuminen ulkona on Helsingin kokoisessa kaupungissa alituiseen uhattuna sekä liikenteen että muitten suurkaupungin vaarojen vuoksi." Lapsia valvomassa työskenteli tuolloin 110 kaupungin palkkaamaa puistotätiä.

Kommentit (0)

Vastauksesi